Szerdától két napig magyar napokat rendeztek Tel-Avivban

A debreceni Hajdú Táncegyüttes fellépése - fotó: Kallos Bea

Szerdán és csütörtökön magyar gasztronómiai és kulturális napokat rendeztek Izraelben, melyen az Izraelinfo és a nagy hagyományú, megújuló Új Kelet újság csapata is standot állított. Helyszínen készült interjúkkal és képes beszámolókkal később jelentkezünk.

Tel-Aviv egyik legdivatosabb szórakozóhelyén, a néhány éve felújított régi kikötőben, a Namalban rendezte meg immáron harmadik alkalommal a magyar napokat a tel-avivi nagykövetség.

A rendezvénynek a korábbi években otthont adó régi vasútállomásról ezúttal a helyiek egyik leglátogatottabb, éttermekkel, kávézókkal és játszóterekkel teli pihenőhelyére költöztettük az eseményt, amely azonban továbbra is megőrizte megszokott kulináris és kulturális színvonalát – közölte Berényi László, Magyarország tel-avivi nagykövetségének kulturális attaséja az MTI-vel.

Magyar nők a gasztronómiában címmel Raj Ráhel tortabemutatót tartott ahol árulta is helyben elkészített termékeit. Mautner Zsófia főzőelőadáson mutatta be a magyar konyhát az egyik kikötői étteremben, erre a rendezvényre egy nap alatt elkeltek a jegyek. Gál Helga és Dúzsi Tamás pedig borkóstolóval várta a magyar borok izraeli rajongóit.

A programok mellett számos stand is volt, amelyeknél magyar ételeket és italokat árultak, helyi szakácsok és cukrászok kínálták magyaros finomságaikat: volt pörkölt, lángos, palacsinta és kürtőskalács is.

Kürtőskalács is volt – fotó: Kallos Bea

Az eseményt Ron Huldai, Tel-Aviv polgármestere, Nagy Andor magyar nagykövet és Papp László, Debrecen polgármestere nyitotta meg szerda délután. Debrecen kiemelt vendége volt a rendezvénynek, mivel idén indult közvetlen légi járat Tel-Aviv és a város között. A megnyitót a debreceni Hajdú Táncegyüttes fellépése, valamint a Sabbathsong klezmerbanda koncertje követte.

A Sabbathsong klezmerbanda – fotó: Kallos Bea

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI/Izraelinfo