Izraelinfo Hírszüret – Kedd

A Hamász az Iszlám Dzsihádot csitítja

Nyugalom volt éjszaka a vaskupola légvédelmi rendszer árnyékában a Gázai övezet környékén. A Dzsihád ellencsapással fenyeget, a Hamász bejelentette, hogy „továbbra is szembeszállunk a cionista ellenség bűneivel”- de nem ígér bosszút, és csitítja az Iszlám Dzsihádot. Izrael egyiptomi segítséget kért az indulatok mérséklésére és szabadkozik, hogy nem állt szándékában az Iszlám Dzsihád vezetőinek megölése. Az Erős szikla hadművelet óta legkomolyabb gázai feszültség előzménye, hogy hétfőn az izraeli hadsereg felrobbantott egy izraeli területre hatoló támadó alagutat, és valószínűleg a járatokban felhalmozott robbanószerek másodlagos detonációjában, és a mentéskor beomló alagútban életét vesztette nyolc gázai palesztin, köztük az Iszlám Dzsihád több helyi vezetője.

Közlekedési káosz

Karbantartó és bővítő munkálatok miatt keddtől vasárnapig, öt napra lezárták az izraeli vasút minden állomását Binyamina és Tel-Aviv között. Sűrítették a buszjáratokat, de káosztól lehet tartani a csúcsforgalmi időszakokban, aki teheti kerülje el ezekben a napokban ezeket a vonalakat. Az EGGED busztársaság a következő járatokon elfogadja a vasúti bérleteket: 701, 873, 901, 910, 980.

Futóverseny

Kedd este lesz az idei tel-avivi éjszakai futóverseny, ezért este 7-től lezárják a város központi útvonalait, – természetesen egy időben a vonatok miatt már eleve kaotikus közlekedési helyzettel. Az Ajalonról kivezető utak egy részét is lezárják, ma csak az menjen a városba, akinek muszáj.

Elhalasztják a “francia törvény” megvitatását

Újabb akadályba ütközött David Bitán, a koalíció elnöke a „francia törvény”, vagyis a miniszterelnöknek bűnügyi mentességet szavatoló szabályozás megszavaztatásának különösen rögös útján. A kneszet jogtanácsosa ugyanis bejelentette, hogy egy efféle rendelkezés megköveteli az alaptörvény megváltoztatását is, és így nem lehet egyszerű többséggel elfogadtatni. Pedig előzőleg végre megszületett a kompromisszum a koalícióban a Bájt Hajehudi és a Likud között arról, hogy egy hónappal (értsd örökre?) elhalasztják a törvény megvitatását a kneszetben, és addig javítgatnak rajta, hogy mindkét párt számára elfogadható változattal állhassanak elő. A Likud beadta a derekát, de cserébe már a törvény-előkészítő bizottság következő ülésén megszavazzák a számukra fontosabb indítványt, hogy a rendőrség ezentúl ne mondhassa, hogy elég bizonyítékot sikerült összegyűjtenie, és ezért vádemelési javaslattal adja át a nyomozati anyagot az ügyészségnek. Ezzel Benjámin Netanjahu Aviháj Mandelblitt különös lassúságát ismerve értékes hónapokat, talán éveket is nyerhet az ellene folyó korrupciós ügyekben, és kihúzhatja akár a következő választásokig is. Az ellenzék ugyanis úgy vélte, hogy amikor a bizonyítékok nyomán vádemelési javaslattal adják át az államügyésznek az aktákat, akkor súlyos politikai csapást szenved Netanjahu, ami akár elvezethet hatalmának elvesztéséhez is.

“Nincs vallásosítás”

Az oktatási minisztérium bejelentette, hogy nincs „vallásosítás”. Az izraeli köznyelvben az utóbbi hónapokban megjelent új szó arra utal, hogy a nem vallásos iskolák is egyre több vallásos anyagot tanítanak a gyermekeknek, amit a szekuláris szülők jelentős része elutasít. A vallásos nacionalista Bájt Hajehudi élén álló Naftali Bennett oktatási miniszter azonban tagadja a vádakat. Noha nem részletezik, de azt írják a kérdésről kiadott jelentésükben, hogy a különösen vitatott 17 tankönyv megfelel az adott lakossági csoportnak, vagyis az állami iskoláknak. Az utóbbi időkben számos szülő és szülőcsoport tiltakozott, mert egyre több vallásos tartalom jelenik meg nem csak a tankönyvekben, hanem a gyerekek foglalkozásain is már az óvodától kezdve.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.