A Hamász átadta a határátkelők ellenőrzését a Palesztin Hatóságnak

A Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász átadta az Izraelbe és Egyiptomba vezető gázai átkelőhelyek ellenőrzését a Palesztin Hatóságnak (PH).

A Ciszjordániát irányító, mérsékeltnek tekintett Fatah párttal október 11-én született megállapodás alapján a déli, Egyiptom felőli Rafah, az izraeli áruforgalmat közvetítő Kerem Salom, és az izraeli személyforgalmat bonyolító, Ereznél lévő határállomásoknál csütörtök reggel megjelentek PH tisztviselői és fegyveresei, majd távoztak a Hamász emberei – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerdán.

A Palesztin Hatóság vezette új felügyelet ettől a naptól fogva megszüntette a vámot, amelyet ezeken a helyeken a Hamász hatalomra jutása óta, az utóbbi tíz évben beszedett. Az enklávé vámjait az egyezmény szerint ezentúl a PH gyűjti be, és ők fizetik az állami alkalmazottak béreit.

Az izraeli honlap szerint Rafahnál Egyiptom felé csak szimbolikus volt a határállomás átvétele, mivel Egyiptom továbbra is zárva tartja ezt a határt, de várhatóan a hónap közepén ismét meg fogják nyitni.

A palesztinok az átkelőhelyek átadásától az övezetre nehezedő megszorítások mérséklését remélik, de Izrael, majd az amerikai kormányzat feltételekhez kötötte a várhatóan hamarosan felálló palesztin egységkormány elismerését. Az egyik feltételük a Hamász mintegy huszonötezres milíciájának lefegyverzése volt, de erről eddig nem született megállapodás.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI