Jom Kipur mindenkinek mást jelent és mást tartogat

Jom Kipuri kirándulás az 1-es főúton, fotó: Grünhut Éva

Én és a párom nem vagyunk azok a böjtölő fajták. De Jom Kipur közeledtével izgatottak leszünk, mint a kisgyerekek, mert eljön az 1-es főúton való kirándulás ideje! Minden évben elkap a túrázószellem, előkerül a bakancs és a vizespalackok, mert hát ugye ekkor még meleg az idő. Átmegyünk Mevaszeret Cionból Kastelbe az 1-es főút kereszteződésénél. Szerencsénk van, mert fél óra gyaloglás után túraútvonalhoz érünk. A hát már kellemesen megizzadt, megittam fél liter vizet, mert arra nagyon oda kell figyelni. Úgy érzem, hogy hát, igen, idén is megtettem, amit meg kellett.

Ebben az évben elhagytuk a járt utat a járatlanért, mert ez is a kaland része, és így találtuk magunkat a Kastel melletti elhagyatott kőfejtőben. A kőfejtő valamikor a Szolel Bone építkezési vállalkozáshoz tartozott, ami az ötvenes években a frissen letelepedett ma’abara (keletről jött új olék sátortábora) lakóit alkalmazta. A kőfejtő aztán megszűnt, hogy elhagyatott épületeket, félbeszakadt munkálatokat és egy hatalmas tátongó lyukat hagyjon maga után.

Kastel melleti kőfejtő elhagyatott épületei, fotó: Grünhut Éva
Kastel melleti kőfejtő elhagyatott épületei, fotó: Grünhut Éva

De pontosan úgy, mint minden seb, ez a tájseb is elkezdett begyógyulni, és egy nagyon sajátságos, csak a helyre jellemző ökoszisztema jelent meg. Télen az esővíz felgyűlik a mederben és egy kis tó keletkezik, rengeteg élőlénynek lakóhelyéül szolgálva. Ragadozó- és vízimadarak bukkanak fel, és rendezkednek be a hidegebb időkre. A kőfejtő tökéletes búvóhelyet nyújt rókáknak, menyéteknek és kisméretű sakáloknak. A növényvilág is hatalmas változáson esik át, sűrű és buja nádas nő, tamariszkcserjékkel körülvéve. Természetesen ebből mi így október környékén még nem kapunk ízelítőt, de persze elhatározzuk, hogy télen mindenképp visszatérünk.

A kőfejtő a Heret-hegyen található, mindjárt Maoz Cion mellett, vagy közismertebb nevén Kastelben. Közvetlenül mellette több túravonal is elhalad, könnyű sétával Tzuba is megközelíthető, kissé több vízzel és elszántsággal pedig Sataf és Ein Kerem is. Mondanom sem kell, ezek a utak rengeteg látnivalót tartogatnak, évezredes teraszos földművelés romjait, éppen érő olajfákat és csendet egy kis yom kippuri elmélkedésre.

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.