Izraelinfo Hírszüret – Csütörtök

Pengeváltások a Rabin-megemlékezéseken

Szerdán kora délután Jichák Rabin halálának 22. évfordulója alkalmából a Herzl-hegyen tartott megemlékezésen a néhai miniszterelnök fia, Juvál Rabin felszólította Netanjahut, hogy tegyen egyértelmű nyilatkozatot a felbujtás, az erőszak és a gyűlölet ellen, és “állítsa meg az őrületet”. Rabin hangsúlyozta, bár az Oslói Békemegállapodás miatt sokan támadták az apját, ő mégis mindenki miniszterelnöke volt, és soha nem zárkózott el a másképp gondolkodóktól. “Jichák Rabin nem ellenezte a demokratikus jogokat azokkal szemben, akik ellene voltak, és nem próbálta elhallgattatni azokat, akik nem értettek vele egyet” – mondta. “Soha nem menekült el a felelősségtől, és soha nem siránkozott. Azok előtt, akik a legkeményebben ellene voltak, mindig nyitva állt az ajtaja.” Rabin utalt rá, hogy az apja ellen fellépő erők, “a felbujtás és megosztottság gépezete”, továbbra is működik.

Netanjahu reagált Juvál Rabin felszólítására, és nem sokkal később, a Rabin emlékére tartott különleges Kneszet-ülésen azt mondta: “Nemzeti megbékélésre és egységre szólítok fel, azon elvek alapján, amelyekkel a legtöbbünk egyetért. Rabin meggyilkolása olyan szituációt teremtett Izraelben, amellyel az még soha nem szembesült. A mi felelősségünk, hogy megakadályozzuk a fanatizmust és az erőszakot, amik önpusztításhoz vezethetnek … A nemzeti döntéseket pedig a szavazólapon kell meghozni, és nem máshol. Ezek olyan szilárd elvek, amelyekkel a legtöbb izraeli polgár egyetért.”

A nap folyamán a köztársasági elnök rezidenciáján is tartottak egy megemlékezést, ahol Reuven Rivlin hangsúlyozta: “A Jichák Rabin elleni merénylet az izraeli demokrácia eróziójának első jele volt, és súlyos szakadást okozott az izraeli társadalomban, melyet azóta sem sikerült teljesen kiheverni.” A köztársasági elnök hitet tett amellett, hogy a demokratikus jogokat minden áron óvni kell, és meg kell találni azt a formát, amelyben a közös ügyekről szóló viták nem okozzák a társadalmi egység megbomlását.

A légierő Hezbollah-lőszergyárat bombázott Szíriában

Izraeli gépek szerda éjjel megsemmisítettek egy Homsz külvárosában működő hadiüzemet, amely a helyi arab sajtó szerint a Hezbollah számára gyártott lőszereket. A szíriai légvédelem föld-levegő rakétákkal válaszolt. A hadsereg szóvivője a támadást nem kommentálta, csupán annyit közölt, hogy gépek biztonságban visszatértek küldetésükből.

 Tévesen szólaltak meg a légvédelmi szirénák

Csütörtök hajnal 2:48 perckor “Ceva adom” (“Vörös Szín” – rakétatámadást jelző riasztórendszer) riasztás történt az ország középső részén; Holonban, Bat Yamban, Tel-Avivban, Azurban és Givataimban húzodtak a védett helyiségekbe az emberek. A hadsereg szóvivője szerint téves riasztás történt, még vizsgálják, hogy miért indult be a rendszer.

A hét elején szó volt arról, hogy lesz egy bejelentett próbariasztás a nagy tel-avivi térségben, egy reggeli órában, de az akciót végül lefújták, a gázai alagútrobbantás miatti feszültségre hivatkozva.

Veszélyben a fogyatékkal élők támogatásának növelése

Már több mint egy hét telt a Kneszet téli ülésszakának kezdete óta, de a Munkaügyi, Jóléti és Egészségügyi Bizottság még mindig nem vette napirendjére a fogyatékkal élők havi javadalmazásának növelését célzó törvényt. Eli Alalouf (Kulanu), a bizottság elnöke szerint korábban aláírt megállapodás csak akkor valósulhat meg, ha azt a fogyatékossággal élők összes szervezete aláírja. Mint arról már beszámoltunk, szeptember végén hat, fogyatékkal élőket képviselő szervezet, a szakszervezet és a kormány képviselője maratoni tárgyalásokat követően megállapodást írtak alá, melynek értelmében 2019 januárjáig több lépcsőben, 4,300 sékelig nő az ellátás összege.

A legtöbb nyári útblokádot szervező “Fogyatékos párducok” azonban nem szignózták az egyezséget, és további demonstrációkra szólítottak fel. Ők ragaszkodnak az eredeti elképzelésükhöz, hogy a 100%-os rokkantsággal élők havi jövedelmét a minimálbér mindenkori mértékéhez kellene igazítani. Számukra még nem ért véget a harc és remélik, hogy a Kneszet halasztásai miatt végül 2019 januárjában nem lép életbe a “szégyenteljes törvény, amely továbbra is szegénységben tartja a fogyatékkal élőket”.

Úgy tűnik, törvényhozási oldalról is aggályok merültek fel, Haim Katz munkaügyi és szociális miniszter szintén megtagadta a törvény aláírását. A politikus a tüntetők Kneszet előtt felállított sátrába látogatva arról beszélt, hogy a fogyatékkal élők igenis megérdemlik a minimálbérhez kötött járulékokat. A megállapodást kezdeményező Ilan Giron (Merec) képviselő is amellett érvelt, hogy az ügy csak akkor kerülhet nyugvópontra, ha a bizottságnál már egy éve elfekvő eredeti javaslat szerint a fogyatékkal élők járulékát a minimálbérhez igazítják.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.