A pelikánok meggyőzték a Mezőgazdasági Minisztériumot

Pelikánok a Hefer völgy tavainál – Fotó: Keller Zoli

Az idei őszi vándorlási időszakban mégis finanszírozza Izrael a területén átvonuló több tízezer pelikán etetési projektjét.

Az etetési projekt a Természetvédelmi és a Mezőgazdasági Minisztériumok, a haltermelők, a Természetvédelem és Parkok Hatósága, valamint az izraeli légierő közös kezdeményezése. A projekt célja, hogy a nagy vízimadarak csapatait (is) távol tartsák a halastavaktól, melyekben milliós károkat okoznak; továbbá a polgári és katonai repterektől és repülési útvonalaktól, ahol komoly balesetveszélyt jelentenek (nem csak elméletileg).

A kormány 2012-es döntése alapján az állam támogatni és fejleszteni kívánja a madarászati turizmust, amely világszerte milliárdos összegeket forgató turisztikai ágazatként ismert. A fenyegetett fajnak számító pelikánok vonulása és védelme az ország madarászati turizmusának egyik központi célját jelenti, az állam pedig kötelességének látja a faj megőrzését, sőt a gyengébb egyedek erősítését és gondozását.

Pelikánok a Húla völgyben, fotó: Amos Ben Gershom / GPO
Pelikánok a Húla völgyben – fotó: Amos Ben Gershom / GPO

A megállapodások szerint a projekt költségének nagy részét, 600 ezer sékelt a Természetvédelmi, valamint a Mezőgazdasági Minisztériumok fedezik fele-fele mértékben. A Mezőgazdasági Minisztérium már 2016-ban sem utalta át a program javára a rá eső 300 ezer sékeles összeg egészét, a 2017-es költségvetésében pedig egyáltalán nem szerepelt a projekt támogatása. A légierő hozzájárulása 150 ezer sékel, a haltermelők része 40 ezer sékel.

Évente kétszer az egész európai pelikánpopuláció, közel 50 ezer egyed, átvonul Izraelen.

Izraeli pihenőjük idején mindegyiküknek szüksége van napi 1 kg halra, hogy megerősedjenek és elég energiát gyűjtsenek útjuk folytatására.

Az őszi, illetve tavaszi vonulási szezonok idején a haltermelők rendszeres adagokban összesen 50-60 tonna halat szállítanak át a halastavaktól és a légierő bázisaitól távolabbi, etetőként szolgáló vizekbe (és alkalmanként további 120 tonnát a nem tervezett szaporulatból, amennyiben ilyen eset történik).

Az etetővizek kialakításával alternatívát szolgáltatnak a kiéhezetten érkező madarak landolására, éhségük csillapítására, valamint a mezőgazdászok és a madarak közötti súrlódások elkerülésére. A projektet ornitológiai kutatómunka kíséri információgyűjtés, tanulás, és a problémák megoldása céljából.

Pelikánok a Hefer völgy tavainál – fotó: Keller Zoli

A Mezőgazdasági Minisztérium október elején közzétett álláspontja szerint a madarak etetése következtében meghosszabbodik izraeli tartózkodásuk időtartama, s a Minisztérium költségvetésében a vándormadarak etetésénél fontosabb célok szerepelnek.

Miután az érkező madarak hatalmas károkat okoztak a halastavakban, tíz nappal később a korábbi megállapodásokra hivatkozva, és a projekt sikerével szembeni kétségeket megemlítve Uri Ariel, mezőgazdasági miniszter a projekt folytatása mellett döntött.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.