Magyar delegáció tárgyal Izraelben a parlamenti és a kulturális kapcsolatok erősítéséről

Magyar parlamenti delegáció tárgyal Izraelben a két ország törvényhozási, valamint kulturális és sportkapcsolatának erősítéséről.

A delegáció Hiller István (MSZP), a magyar parlament alelnökének vezetésével három napos hivatalos látogatáson tartózkodik Izraelben, a küldöttség tagja Fónagy János (Fidesz), az országgyűlés magyarizraeli baráti tagozatának elnöke is.

A kneszetben találkoztak Meir Kohennel, az izraeli parlament Yesh Atid (Van Jövő) párthoz tartózó alelnökével, valamint Jákov Margival, a kneszet kulturális, oktatási és sportbizottságának vezetőjével. Utána megbeszélést folytattak az izraeli parlament magyar baráti csoportjának tagjaival, a Munkapárthoz tartozó Meráv Michaelivel és Israel Eichlerrel, az Egyesült Tórapárt képviselőjével.

Hiller István az MTI-nek elmondta, hogy egyeztettek a két év múlva Budapesten megrendezésre kerülő Makkabi Játékokról is, amelyre sok ezer sportoló fog ellátogatni Magyarországra.

Fónagy János a magyarizraeli baráti társaság elnökeként találkozott azokkal az izraeli képviselőkkel, akik elkísérték Benjámin Netanjahu miniszterelnököt nyári budapesti útjára.

A kneszet magyar baráti társasága elnökével folytatott tárgyaláson az is felmerült, hogy a Makkabi Játékok sporteseménye mellett magas színvonalú kulturális eseményeket is rendeznek, ahogy az az Európában különböző helyeken tartott korábbi világversenyeken is történt.

A delegáció Jeruzsálemben ellátogat a Jad Vasem holokauszt múzeumba is, ahol találkoznak Magyarországról érkezett, az intézményben jelenleg holokauszt-oktatási továbbképzésen tartózkodó tanárokkal. A magyarországi tanárok izraeli holokauszt-oktatási képzéséről szóló egyezményt tíz évvel ezelőtt, kulturális miniszterként Hiller István írta alá Izraelben. Programjukban szerepel még a Cfáton lévő magyar zsidó emlékmúzeum meglátogatása is.

A parlamenti delegáció utazása Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Magyarországon tett látogatása után a kapcsolatok további építésének egyik, a parlamentek közötti kapcsolatokat fejlesztő állomása.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI