Tovább bővíti szolgáltatásait az Uber Tel-Avivban

 

Az öt kontinens 362 városában működő fuvarozó vállalkozás, – amely világszerte nagy kihívás elé állította a helyi taxivállalatokat és a szabályozó hatóságokat –, múlt héten bejelentette, hogy növeli szolgáltatásait Izraelben, és Tel-Avivban elindítja a UberDay szolgáltatást. Az új rendszer a nap 24 órájában, minden nap működik majd a fehér városban. A Uber információ szerint az utasok már a fuvar megrendelésekor pontosan tudni fogják, hogy milyen költséggel számoljanak. A fuvardíj útközben nem fog változni.

A Uber 2016 októbere óta köti össze az izraeli  privát sofőröket és leendő utasaikat egy mobil applikáción keresztül. A UberNight szolgáltatás eddig csak Tel-Avivban és a Gush Dan régióban működött. A szolgáltatásba regisztráló sofőrök éjszakánként, a tömegközlekedés megszűnésével vették fel a Uber applikációján keresztül érkező utasokat, és vitték el őket a taxi áraknál olcsóbban a kívánt helyre.

A Uber nem regisztrált taxivállalat, önmeghatározása szerint csupán megoldásokat kínál a nagyvárosoknak, ahol a tömegközlekedés nem kielégítő vagy a taxiárak túl magasak. A Uber sofőrök nem munkadíjat kapnak, csak költségtérítést, a cég ezzel is magyarázza, hogy nem szükséges taxilicenszet kiváltania.

„ Mi megpróbálunk a törvényi előírásoknak megfelelően működni, de az izraeli közlekedési törvény a hatvanas években született, a mobiltelefonok és az új technológiák megjelenése előtt. Közelében sincs a mai valóságnak, ideje lenne megújítani a vonatkozó szabályokat” – mondta Joni Greifman, a Uber izraeli főnöke.

A Közlekedési Minisztérium nem így látja, ezért a világ több országához hasonlóan az Uber Izraelben is jogi viták középpontjában áll. A minisztérium szóvivője szerint mindenki, aki a Ubernek szolgáltatást nyújt, vagy azt igénybe veszi, törvényt sért. A hivatal perbe fogta az Ubert, de az ügy részleteiről a szóvivő nem nyilatkozott. „A Uber sofőrjei képzetlenek, nem mentek keresztül semmilyen biztonsági vizsgálaton szemben az egyes taxivállalatok embereivel. Több forrásból is tudjuk, hogy a cég árai nem mindig olcsók, egyes sofőrök akár napi több száz sékelt is zsebre vágnak.”

Greifman szerint a Uber politikai zaklatásnak van kitéve, Israel Katz közlekedési miniszter a bevételeik miatt aggódó helyi taxitársaságoktól érkező nyomás miatt akadályozza a cég működését. „Abszurd, hogy itt vagyunk egy start-up országban, ahol az önműködő autók forradalma a küszöbön áll és nem tudjuk megfelelően kezelni a Uber által jelzett kihívást” – bosszankodott Greifman.

A Gett izraeli taxis vállalat, amely a New York-i társával ellentétben aktív az online fuvarszervezésben, már egy ideje önálló applikációval működik. Ez némileg lassíthatja a Uber izraeli terjeszkedését, de akár meg is akadályozhatja a nemzetközi vállalat hosszú távú terveit a régióban.

A 2009-ben alapított Uber ma a világ 632 országában működik, a felhasználók nagyobb, a szabályozó hatóságok és a versenytársak kisebb örömére. A Uber éves forgalma tavaly elérte a 6,5 milliárd dollárt. A cég, amely az elmúlt években újra definiálta a személy- és kisáru fuvarozást, létezése óta támadások alatt áll. Nyáron lemondott a cég vezetője Travis Kalanick, akit szexuális zaklatással vádoltak, szeptember végén lejárt a Uber működési engedélye Londonban és a helyi közlekedési hatóság nem akarta azt meghosszabbítani. A bejelentést követő napokban több mint 850 ezren írták alá a tiltakozó petíciót, a Uber fellebbezett, a bírósági döntés meghozataláig a vállalat továbbra is működik a brit fővárosban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSOlim Magazin