Izraelinfo Hírszüret – Csütörtök

A rendőrség kihallgatja Netanjahut

Ma (csütörtökön) várhatóan kihallgatja a rendőrség Benjámin Netanjahu miniszterelnököt vesztegetés, csalás és hivatali visszaélés gyanújával az úgynevezett 1000-es és 2000-es aktákkal kapcsolatban (vagyis a milliárdos oligarcháktól kapott nagy értékű ajándékokról és a médiabefolyásolási korrupciós ügyekben).

Ez lesz Netanjahu ötödik kihallgatása a két ügyben, amelyre – mivel a miniszterelnökről van szó – jeruzsálemi lakóhelyén, a kormányfői rezidencián kerül majd sor. Legutóbb márciusban faggatta a rendőrség Netanjahut ezekben az ügyekben.

Az elmúlt négy napban a miniszterelnök két legközelebbi bizalmasát, David Simron és Jitzhak Molcho ügyvédeket is kihallgatták és szembesítették a rendőrségen egy további korrupciós váddal kapcsolatban, a tengeralattjáró-ügyként ismert korrupt katonai közbeszerzések (3000-es akta) miatt. A rendőrség azzal gyanúsítja Molchót, a miniszterelnök személyes ügyvédjét és különleges, politikai és biztonsági feladatokkal megbízott kiküldöttjét, hogy küldetése alatt előmozdította a tengeralattjáró-ügyletet Németországgal, miközben ügyvédi irodájának partnere, Simron (aki egyben Netanjahu unokatestvére) képviselte a német ThyssenKrupp hajógyárat Izraelben. Ezzel az üggyel kapcsolatban ez idáig nem tudni, kihallgatják-e a miniszterelnököt is. Korrupciós kisokost az eddigi ügyekről itt olvashattok, Netanjahuval kapcsolatban pedig itt írtunk korábban.

Nyilvánossá válik a Guenzburg-gyűjtemény

Az értékes dokumentumok nyilvánossá tételével véget vetnek a majdnem kétezer kéziratot és 14 ezer könyvet, köztük több középkori művet tartalmazó kollekció tulajdonjoga miatti közel százéves vitának.

Amikor több mint száz évvel ezelőtt elhunyt David Guenzburg zsidó származású orosz báró, a vallási, tudományos és művészeti tárgyú írásokat tartalmazó, a család három generációja által összegyűjtött könyvek és kéziratok a világ egyik legnagyobb és legfontosabb magángyűjteményének számítottak. A cionista szövetség 1917-ben Guenzburg özvegyétől megvásárolta a kollekciót, azt Izraelbe szállították volna, hogy az új izraeli nemzeti könyvtár egyik legfontosabb darabja lehessen, azonban az első világháború megakadályozta az értékek kivitelét. Az orosz forradalom után a hatóságok kisajátították a gyűjteményt és a Moszkvai Állami Könyvtárban helyezték el, ahol a mai napig őrzik.

Izraeli és orosz könyvtárak megállapodása nyomán az orosz könyvtár nagy felbontású digitális felvételeket készít a gyűjtemény darabjairól, a fotókat pedig átadják az Izraeli Nemzeti Könyvtárnak, amely a Ktiv nevű honlapon mindenki számára elérhetővé teszi őket.

A keddi egyezmény a Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti megállapodás nyomán született meg. (MTI)

Lemondott Priti Patel az izraeli találkozások miatt

Benyújtotta lemondását Theresa May miniszterelnöknek Priti Patel brit fejlesztési miniszter. Patelről nemrég derült ki, hogy szabadsága alatt titokban több befolyásos izraeli politikussal, köztük Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel is tárgyalt arról, hogy brit segélypénzből finanszírozzák az izraeli hadsereg humanitárius tevékenységét, a szíriai sebesültek orvosi ellátását. (MTI)

Újraindul az izrael-palesztin biztonsági együttműködés

A Palesztin Hatóság újraindította a júliusban felfüggesztett biztonsági együttműködést Izraellel Ciszjordániában, és jelezte, hogy készen áll a rendfenntartó feladatok ellátására a Gázai övezetben – közölte szerdán Mahmúd Abbász palesztin elnök hivatala.

Hazem Attalah ciszjordániai rendőrkapitány közölte azt is, hogy a rendőrség készen áll a Gázai övezetben is átvenni a rendfenntartást. A rendőrkapitány a Hamász által uralt övezet helyzetét a tíz évvel ezelőtti Ciszjordániaihoz hasonlította, amikor is a Palesztin Hatóság megkezdte a Hamász és más milíciák lefegyverzését és felszámolását. A rendőrkapitány leszögezte: egyetlen fegyveres erő lesz Gázában.

Abbász palesztin elnök júliusban minden együttműködést befagyasztott Izraellel a detektoros kapuk miatti válság nyomán. (MTI/Reuters)

A pályán élesztették újra a Hapoel Beer-Seva focistáját

Eljaniv Barda, a Hapoel Beer-Seva labdarúgó csapat tagja és a magyar Korhut Mihály csapattársa kis híján meghalt, amikor az edzés alatt mellbe rúgták a labdával és megállt a szíve. A 35 éves, 37-szeres izraeli válogatott támadó ellátását a csapat masszőre a pályán megkezdte, majd a közelben tartózkodó mentősök újraélesztették. A futballistát azonnal kórházba szállították, ahol stabilizálták az állapotát, és már sokkal jobban van. Tegnap este telefonon kívánt a sportolónak mielőbbi gyógyulást és gyors felépülést Netanjahu miniszterelnök és Miri Regev, kulturális- és sportminiszter is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.