Végre mindenki hozzáférhet a Guenzburg-gyűjteményhez

Az izraeli és az orosz állami könyvtárak megállapodtak kedden, hogy Izrael az interneten nyilvánossá teszi a sok ezer régi héber könyvet és dokumentumot tartalmazó Guenzburg-gyűjteményt – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap.

Az értékek nyilvánossá tételével pontot tesznek a majdnem kétezer kéziratot és 14 ezer könyvet, köztük több középkori művet tartalmazó kollekció tulajdonjoga miatti százéves vitájára.

Amikor több mint száz évvel ezelőtt elhunyt David Guenzburg zsidó származású orosz báró, akkor a vallási, tudományos és művészeti tárgyú írásokat is őrző, a család három generációja által összegyűjtött könyvek és kéziratok a világ egyik legnagyobb és legfontosabb magángyűjteményének számítottak.

Régi héber kézirat az Izraeli Nemzeti Könyvtár honlapján – fotó: a könyvtár honlapja

A cionista szövetség 1917-ben Guenzburg özvegyétől megvásárolta a kollekciót, hogy Izraelbe szállítsák és ott az új izraeli nemzeti könyvtár egyik alapköve legyen, de az első világháború megakadályozta az értékek külföldre vitelét.

Az orosz forradalom után a hatóságok kisajátították a gyűjteményt és a Moszkvai Állami Könyvtárban helyezték el, ahol a mai napig őrzik.

A megállapodás szerint az orosz könyvtár nagy felbontású digitális felvételeket készít a gyűjtemény darabjairól, a fotókat pedig átadják az Izraeli Nemzeti Könyvtárnak, amely a Ktiv nevű honlapon mindenki számára elérhetővé teszi őket.

A keddi egyezmény a Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti megállapodás nyomán született meg.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI