Izraelinfo Hírszüret – Hétfő

Rengett a föld

Izraelben is érezni lehetett a vasárnap esti földrengést, amelynek a Richter-skála szerinti 7,3-as erősségű epicentrumában, az irakiiráni határvidéken, legkevesebb 328-an életüket vesztették, és több mint 2500-an megsebesültek.
A magasabb izraeli épületek felsőbb emeletein este nyolc után kilengtek a lámpák, és néhány helyen a bútorok is elmozdultak. Az ott élők eleinte azt hitték, szédülnek, de amikor észrevették a tárgyak elmozdulását, a lépcsőházba vagy a biztonsági bunkerszobákba siettek.

Izrael aktív kontinentális törésvonalon fekszik, amely a Bekaa-völgytől a Kinereten, a Jordán völgyén, a Holt-tengeren, az Araván és a Vörös-tengeren át egészen Afrika szarváig húzódik. Ez időnként gyengébb, máskor komolyabb, sőt olykor pusztító földrengéseket okoz. Jeruzsálemben legutóbb 1927. július 11-én volt nagyobb földmozgás, de különösen hatalmas rengés az utóbbi kétezer évben i.e. 31-ben, i.sz. 363-ban, 749-ben és 1033-ban, vagyis mintegy 400 évente volt. A kutatók szerint nem az a kérdés, hogy lesz-e hasonló, hanem csakis az, hogy mikor. Az izraeli polgári parancsnokság útmutatóját földrengés esetére itt olvashatjátok.

Ganor magánnyomozással várta a rendőrséget

Miki Ganor, a korrupt haditengerészeti közbeszerzés legfőbb gyanúsítottja, aki vádalkut kötött a hatóságokkal és mindent kitálalt, alapos nyomozással készült letartóztatására. Fenyegetve érezte magát, ugyanis azt sejtette, hogy ha kipattan a történet, majd mossák kezeiket, és vele próbálják elvitetni a balhét a csalás legmagasabb szinteken érintett szereplői. Ezért felbérelt egy magánnyomozó irodát, és terhelő bizonyítékokat gyűjtött az érintettekről. Ezeket részletes vallomásához mellékelve átadta a rendőrségnek, így akkor is lehetetlen lenne eltussolni a sokfelé ágazó ügyet, ha nagyon akarnák.

A ynet szerint Ganor beszélgetések hangfelvételeit és más leleplező iratokat adott át a nyomozóknak. Amikor megkapta az első tízmillió eurós jutalékot, késlekedett a megvesztegetettek – köztük David Simrón, a kormányfő unokatestvére és ügyvédje, valamint a tengerészet volt parancsnoka – kifizetésével, mire ők követelték jussukat az üzletből. Ő a magánnyomozó iroda segítségével dokumentálta a szereplőket egyértelműen lebuktató követeléseiket.

Nagy Andor izraeli nagykövet Bécsbe megy

Ma (hétfőn) hallgatja meg Budapesten a parlament külügyi bizottsága Nagy Andor jelenlegi izraeli nagykövetet következő állomáshelye, Bécs előtt – írta az Index. Nagy Andor, a jelenlegi izraeli, és leendő bécsi nagykövet Orbán Viktor miniszterelnök régi bizalmi embere, aki 19951998 között a Fidesz pártelnöke, majd az 1998-as választási győzelem után miniszterelnöki kabinetfőnöke volt. Jól ismeri a német kultúrát is, egy Soros-ösztöndíjjal 1989-től a berlini Freie Universitäten tanulhatott.

Irán a spájzban lesz

A készülődő szíriai rendezéssel az iráni csapatokat csak 5-7 km-re sikerült eltávolítani az izraeli határtól a Golán-fennsíkon, amivel Jeruzsálem igencsak elégedetlen.

Szombaton Amerika, Ororszország és Jordánia aláírt egy egyezményt, amelyben az oroszok kötelezettséget vállaltak, hogy az iráni katonákat, a Hezbollahot, és a Szíriában harcoló síita milicistákat 5-21 km távolságban nem engedik a jordán és az izraeli határ közelébe. Izrael elégedetlen ezzel a biztonsági ütközőzónával, és ezért nem hajlandó írásban kötelezni magát egy ilyen egyezményre, s továbbra is saját védelmi vonalát tekinti meghatározónak. Jeruzsálem nem részese a megállapodásnak, mert elfogadhatatlannak tart minden iráni jelenlétet Szíriában, akárhány kilométerre is állomásoznak az iráni csapatok a határtól, és továbbra sem engedi iráni fegyverszállítmányok Libanonba, a Hezbollahhoz juttatását Damaszkusz közvetítésével.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.