Izraelinfo Hírszüret – Kedd

Vaskupola alatt az ország

A Gázai övezetből, az Iszlám Dzsihádtól érkezett fenyegetések miatt fokozták az ország védelmi előkészületeit. Kedd este kitelepítették a Vaskupola védelmi rendszer ütegeit az ország központi és déli részeire. Az Iszlám Dzsihád bosszúból ígér támadást, mert mintegy két hete Izrael felrobbantotta egy izraeli területre behatoló támadó alagútját, amelyben tizennégy dzsihádista vesztette életét a romok alatt, köztük a szervezet, valamint a Hamász katonai vezetői is.

Bibiék követelték az “ajándékokat”

Kiszivárgott a Netanjahu megvesztegetési ügyében érintett Arnon Milchen izraeliamerikai médiamágnás (a Micsoda nő producere) titkárnőjének vallomása. Eszerint Netanjahu és felesége rendszeresen követelte a gyakran a telefonban kódolt néven emlegetett pezsgő és szivar „ajándékokat” főnökétől, és Sara Netanjahu egy építési szakértőt is követelt tőle a rezidencián történt beázáshoz. A kéréseket Sara Netanjahu olykor kiabálásokkal nyomatékosította a titkárnőnek. Milchen is elmondta londoni, eskü alatt tett vallomásában, hogy a Netanjahu házaspár kérései állandóvá és rendszeressé váltak, és egy ponton azt mondta személyzetének, hogy adják meg nekik, amit csak kérnek, mert magyarázata szerint nem volt más választása. A rendőrség szerint vallomása azt a gyanút erősíti, hogy nem barátok között szokásos kölcsönös ajándékokról volt szó, hanem követelésük alapján kapott gazdasági előnyökről. A 650-700 ezer sékel értékűnek becsült juttatások megítélésében jogi szempontból kulcstényező, hogy azokat Milchen nem önszántából, belső indíttatásból adta a Netanjahu családnak, hanem azok kifejezett kérésére.

EU diplomatákat tiltottak ki Izraelből

Arije Deri belügyminiszter megtiltotta több európai diplomata és politikus belépését az országba, mert azok meg akarták látogatni a börtönben lévő Marván Bargútit, és támogatják az Izrael elleni bojkottmozgalmat. Egy húsz tagú európai diplomáciai delegációval jöttek volna Izraelbe, amelyben az Európai Parlament tagjai, francia képviselők és városok polgármesterei látogattak volna november 19. és 23. között Izraelbe és a Palesztin Hatósághoz. Többen közülük elmentek volna az izraeli börtönben terrorcselekményekért ötszörös életfogytiglani büntetését töltő Marván Bargútihoz, a Fatah párt egykori politikusához, akit Mahmúd Abbász palesztin elnök lehetséges utódjának tekintenek. Többen közülük támogatják a BDS mozgalmat is, ami szintén távoltartásukat eredményezte.   Részletesebben >>

Avi Gabbáj: a baloldal elfelejtette a zsidóságát

A Munkapárt (haAvoda) és a Cionista Tábor (haMahané haCioni) új elnöke meglepetésre Netanjahu egykori szavait visszhangozta Beér Séván, a Ben Gurion egyetemen egy pártgyűlésen, ahol azt mondta: a baloldal elfelejtette, mit jelent zsidónak lenni. Ilyet utoljára Netanahu suttogott Jichák Kaduri szefárd rabbi fülébe 1997-ben, amit egy mikrofonnak köszönhetően az egész ország megtudott, és anno óriási közfelháborodást szült. Gabbáj szerint a baloldal csak liberálisnak tekinti magát, és úgy véli, hogy a zsidóságot csak mások sütik rájuk, de ő másként vélekedik: zsidók vagyunk és ki kell állnunk zsidó értékeinkért. Zehava Galon, a Merec elnöknője támadta Gabbáj állítását: szerinte csak Gabbáj, de nem a baloldal felejtette el zsidóságát: “Nincs ellentmondás a zsidóság és a zsidó értékek között, nem minden zsidó hajlik a zsidóság haredi vagy vallásos cionista változatára. A baloldal, amely Gabbáj pártját megalapította, egyszer tudta ezt”- írta a tweeteren.

Kislányok ne focizzanak fiúkkal

Kocháv Jairban kidobtak egy kislányt az általános iskola focicsapatából, csak azért, mert lány. A Naftali Bennet (haBait haJehudi – Zsidó Otthon párt) vezette oktatási minisztérium ellenzi az általános iskolákban a koedukált csapatokat. Mindez abból derült ki, hogy még februárban Kocháv Jairban a minisztérium igazgatójának utasítására kizárták egy kislány részvételét az iskola focicsapatában, és átirányították a kosarasakhoz, csak azért, mert lánynak született. A minisztérium hónapok óta ígéri a kérdés megvitatását, de erre mindeddig nem került sor.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.