Több mint 20 film a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztiválon

Részlet a Salamon király kalandjai című izraeli-magyar animációs filmből

Több mint 20 filmet és számos kísérőprogramot, köztük beszélgetést, városi sétákat és gasztronómiai programokat is kínál a 6. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál, amelyet november 29. és december 3. között rendeznek meg a Művész és a Puskin moziban, valamint idén először több vidéki helyszínen is.

Az idén a főváros mellett Szegeden, Pécsett, Kecskeméten és Debrecenben is tartanak vetítéseket.

A vetítéssorozat A cukrász (The Cakemaker) című izraeli-német filmmel veszi kezdetét november 29-én a Puskin moziban, ahol ennek a filmnek a vetítésével zárul a programsorozat december 3-án. Ofir Raul Graizer alkotása sikeresen szerepelt a 2017-es Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, a Jeruzsálemi Filmfesztiválon és a Londoni Filmfesztiválon is.

A programban szerepel még Török Ferenc 1945 című filmje, amely megkapta a legjobb, holokauszttal kapcsolatos művészi alkotásoknak járó Avner Salev Jad Vasem elnöki díjat az idei Jeruzsálemi Filmfesztiválon, illetve a Berlinale egyik közönségdíját is elnyerte. Emellett műsora tűzik többek között Albert Hanan Kaminski Salamon király kalandjai című izraeli-magyar animációs filmjét, Elite Zexer izraeli rendező Homokvihar (Sufat Chol) című filmdrámáját, amely  mai női sorsokat mutat be egy patriarchális társadalomban. Vetítik még Marcie Begleiter Eva Hesse című alkotását, amely a hatvanas évek nemzetközi művészvilág egyik szupersztárjának, a német születésű amerikai szobrásznak a nem mindennapi életpályáját követi végig a náci Németországtól New Yorkig.

Zsidó családtörténetek nyomában címmel rövidfilmek és beszélgetések is várják a látogatókat. A Centropa Alapítvány különleges filmválogatásában hat izgalmas rövidfilmen keresztül pillanthatnak be az érdeklődők az elmúlt 100 év néhány izgalmas sorsába, élettörténetébe. A filmeket magyar nyelven, angol felirattal vetítik.

A Budapesti Zsidó Filmfesztivál és az Izraeli Filmhét szervezői az idei évtől közösen rendezik meg a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivált, amely a zsidó kultúrát bemutató nemzetközi és izraeli filmtermés legjobbjait mutatja be.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI