Trendi zöld innovációk Izraelből

Ismét kiemelkedő eredményt ért el Izrael egy nemzetközi kutatásban. Az amerikai Cleantech Group a WWF támogatásával összeállította a “Global Cleantech Innovation Index 2017” listát. Azt vizsgálták, hogy tíz éves időtávlatban mely országok érték el a legnagyobb előrelépést a környezetvédelmi technológiák fejlesztésének területén. A fenntarthatóságban a skandináv országok évek óta kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, ezért nem meglepő, hogy ebben a felmérésben is ők végeztek az élen. Izrael hatodik helye szintén nem újdonság, hiszen az ország mindig a legjobbak között van, ha az innovációkat rangsorolják.

Netafim öntözőrendszer

Izrael legjelentősebb környezetvédelmi innovációi szükségben születtek. Az országban kifejlesztett vízgazdálkodási technológiák nemzetközi szinten is elismertek. Világszerte jól ismert és népszerű a Netafim csepegtető öntözés technológiája. A tudatos vízgazdálkodás a lakosság számára például azt jelenti, hogy Tel-Aviv-ban a felhasznált vízmennyiség 80 százaléka újrahasznosított, a háztartások 95 százaléka pedig napelemmel felmelegített vizet használ.

De melyek azok az izraeli zöld innovációk, amelyek napjainkban futnak fel? Az Israel21c.org  összegyűjtötte azokat az izraeli öko terméket, amelyek zöldebbé varázsolják az életünket.

Sensibo a légkondicionálót teszi „okossá”. Egy applikáción keresztül lekapcsolja készüléket, ha elmegyünk otthonról, és a távoli irányításnak köszönhetően egy kellemes hőmérsékletű lakásba érünk majd haza.

A Sensibo 40 százalékkal csökkentheti az energia felhasználást

HomeBiogas az étel maradékot és a szerves hulladékot alakítja át főzéshez használható biogázzá és folyékony kerti trágyává. Cikkírásunk pillanatában a HomeBiogas 2.0 a Kickstarter rendszerén keresztül próbál közösségi finanszírozáshoz jutni. A tervezett 75 ezer dollár már csaknem 400 ezernél tart, több mint 500 támogatóval.

GreenIQ egy mobil applikáció, amely a kerti öntözésben és világításban nyújt segítséget. Az időjárás függvényében kontrollálja az öntözést és a világítást, ami víz- és energia megtakarítást eredményez.

SmarTap szintén a víz- és energiafogyasztást csökkenti. Egy algoritmus a zuhanyzás kívánt hőmérsékletét és a vízfelhasználást szabályozza. A SmarTap nemrégiben nemzetközi díjat nyert egy IoT versenyben.

Az Inookim elektromos roller feltölthető lítium akkumulátorral működik. A cég hamarosan versenytársat kap Izraelből. Az INU elektromos roller 2018-ban kerül piacra.

BambooBike elektromos kerékpárjai bambuszból készülnek Észak-Izraelben. Különleges vázának súlya fele annyi, mint a hagyományos e-kerékpároké.

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSIzraeli Nagykövetség