Izraelinfo Hírszüret – Vasárnap

Az új amerikai közel-keleti béketerv nem az 1967-es határokon alapul

Szombaton este az izraeli 2-es csatorna kiszivárogtatott néhány tárgyalási támpontot az amerikai közel-keleti béketervvel kapcsolatban. Ennek értelmében a Trump adminisztráció támogatja a kétállami megoldást, de a tervezett békeszerződés nem az 1967 előtti vonalakon alapulna, és nem tartalmazná a ciszjordániai települések evakuálását. Az Egyesült Államok elfogadja Izrael azon igényét, miszerint izraeli katonai jelenlétre van szükség a Jordán-völgyben. A 2-es csatorna információi szerint Jeruzsálem felosztásának kérdése nincs napirenden. Az amerikai nagykövetség áthelyezéséről Jeruzsálembe és a város hivatalos elismeréséről Izrael fővárosaként csak a folyamat végén fog dönteni az USA. Az amerikai tervek szerint Szaúd-Arábia közvetítésével a békemegállapodást a régió szunnita arab országai is elismerik majd. Amennyiben a Palesztin Hatóság elfogadja az egyezséget, a palesztinok több százmillió dollárt kapnak a gazdasági fejlődéshez, az összeget főként a szunnita arab országok adnák össze.

Az amerikai külügyminisztérium és az izraeli kormányfői iroda egyaránt cáfolta a 2-es csatorna híreit, de politikai szakértők szerint a részletek összhangban vannak a Netanjahu által az elmúlt hónapokban tett megállapításokkal, valamint Trump csapatának arra irányuló erőfeszítéseivel, hogy támogassák a palesztinok gazdasági kezdeményezéseit.

Rabin gyilkosa újratárgyalást akar

Jigál Amir, aki életfogytiglani börtönbüntetését tölti Jichák Rabin miniszterelnök 22 évvel ezelőtti meggyilkolásáért, arra készül, hogy egy svájci jogi cég segítségével újratárgyalást kérjen – jelentette be egy Facebook-posztban felesége szombaton. Larissa Amir Trimbobler nem indokolta meg, miért akarnak újratárgyalást kérni, de egy nappal korábban képeket posztolt a Facebookon, hogy megmutassa, hogy Rabin egyik testőre tudott a merényletről.

Palesztin fenyegetőzés: “Felfüggesztjük a tárgyalásokat a Trump kormánnyal”

Szombaton Saeb Erekat palesztin főtárgyaló bejelentette, hogy kormánya “szerencsétlen és elfogadhatatlan lépésnek” tekinti az amerikai bejelentést, miszerint 90 napon belül bezáratják a Palesztin Felszabadítási Szervezet washingtoni irodáját, válaszul arra, hogy a PFSZ érdemleges tárgyalások helyett nemzetközi büntető bírósághoz fordult, hogy elítéltesse Izraelt. “Amennyiben bezárják a washingtoni irodánkat, akkor a PFSZ nem folytatja a tárgyalásokat a Trump adminisztrációval” – nyilatkozta Erekat.

Netanjahu kormányfői nyilatkozatban csak annyit kommentált az ügyben, hogy ez amerikai jogi ügy, Izrael továbbra is kész tárgyalni az Egyesült Államokkal a közel-keleti béke lehetőségének megteremtéséről.

Figyelmeztető lövések Szíria irányába

Az Izraeli Védelmi Erők egyik tankja szombaton figyelmeztető lövéseket adott le Bassár el-Aszad erőire a Golán-fennsík tűzszüneti határának közelében, Hader drúz falu mellett. A hadsereg szóvivője szerint a lépésre azért volt szükség, mert a szíriai hadsereg erődöt épített a demilitarizált zónában, a határ mentén, megsértve az 1973-as fegyverszüneti megállapodást Izrael és Szíria között. A figyelmeztetés kapcsolatba hozható a védelmi erők két hete tett ígéretével is, miszerint : “Az izraeli hadsereg felkészült, és kész segíteni a falu lakóit, megelőzni a károkat vagy a falu elfoglalását a drúz lakosság iránti kötelezettségvállalásából.”

Mint arról korábban beszámoltunk, a határ izraeli oldalán élő drúzok november elején segítséget akartak nyújtani a Haderben élő rokonaiknak, akik közül többen a Bassár el-Aszad elleni felkelők és a szír kormánykatonák egymás elleni harcának estek áldozatául. Egy 50 fős csoport rést vágott a biztonsági drótkerítésen, és elindultak Szíria felé, de az izraeli hadsereg katonái ebből az övezetből visszatérítették őket az ország területére, viszont a hadsereg arab szóvivője ígéretet tett arra, hogy a Cahal megvédi a drúz falu lakosait.

A múlt héten Gadi Eisenkot vezérkari főnök bejelentette, hogy újabb tankokat állítottak készültségbe a Hermon hegyen, hogy megakadályozzák a helyzet eszkalálódását a térségben.

Nyugati bevándorlás helyett jön a keleti hullám

A nyugati országokból Izraelbe települők száma 2017-ben csökkenő tendenciát mutatott. Ezzel szemben az Oroszországból alijázók száma nőtt, a Törökországból érkezőké pedig megkétszereződött. A Szochnut (Zsidó Ügynökség) jelentése szerint az év első kilenc hónapjában összességében 23 415 bevándorlót regisztráltak az izraeli hatóságok, ami az elmúlt év azonos időszakához képest 2 százalékos növekedést mutat.

Az egykori Szovjetunió utódállamaiból 13 192 személy vándorolt be, ami 8 százalékos emelkedést jelent, míg az USA-ból érkezett 2282 bevándorló 11 százalékos csökkenés a statisztikában. Oroszországból – ahol a szankciók és pénzügyi válság, valamint az alacsony olajár következtében a rubel dollárhoz viszonyított árfolyama 2014 óta a felére csökkent – 5661 személy vándorolt Izraelbe. Folytatás >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.