Nick Cave az Izrael-ellenes bojkott MIATT van Izraelben

A napokban két alkalommal is fellép Izraelben Nick Cave és együttese, a Bad Seeds. Elmondása szerinte idestova 20 éve hagyja magát „megfélemlíteni”, de most úgy döntött, állást foglal a zenészeket érintő cenzúra ellen

Az ausztrál rocker a héten két koncertet ad Tel-Avivban (november 19-20), amire már minden jegy elkelt. Cave megérkezése után sajtótájékoztatót tartott, ahol Izrael iránti szeretetéről és arról a döntéséről beszélt, hogy felemeli szavát a BDS mozgalom ellen.

Cave elmondása szerint Izraelhez fűződő kapcsolata évekkel ezelőttre nyúlik vissza: „20 éve koncerteztünk először Izraelben, és különleges kapcsolatot éreztem Izraellel… általában az emberek egy ország iránti szeretetről beszélnek, de én inkább egyfajta kötődést éreztem, amit nem igazán tudok megmagyarázni.” Két évtizedes szünet után végül csak három évvel ezelőtt tért vissza Cave és együttese Izraelbe.

„Aki idejön, annak Roger Waters és társai nyilvános megaláztatásait kell elszenvednie, és ezt a séminget senki nem kívánja magának. Úgyhogy sokkal könnyebb feladni és nem eljönni Izraelbe – tette hozzá. „Szégyellem, de ezt csináltam 20 évig. Amikor az izraeli turné ötlete felvetődött, mindig azt mondtam, hagyjuk az egészet.”

„Néhány évvel ezelőtt Brian Eno küldött nekem egy levelet, amiben megkért, hogy írjam hozzá a nevemet azoknak a művészeknek a listájára, akik bojkottálják Izraelt, de én ezt nem akartam, valami bűzlött azon a listán. Úgyhogy visszaírtam nekik: utálom a listákat, én nem írom ezt alá. De annak ellenére, hogy nem írtam alá, mégsem léptem fel többet Izraelben és ez gyávaságnak tűnik nekem.”

Cave szerint végül is két oka is van arra, hogy megtartja izraeli fellépéseit: „Egyrészt szeretem Izraelt és szeretem az izraelieket. Másrészt egy elvi álláspontot akarok képviselni azokkal szemben, akik el akarják hallgattatni, le akarják kapcsolni, zargatják és cenzúrázzák a zenészeket. Úgyhogy végül is azt lehet mondani, pont a BDS az oka annak, hogy itt vagyok Izraelben.”

 

Nick Cave Tel-Avivban / űrutazás

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.