Idén november 18-án, csütörtökön tartották a Szigd napját, a tóra elfogadásának ünnepét, amit minden évben chesván hónap 29. napján ünnepel az etióp zsidó közösség. Az ünnep a jom kipur utáni 50. napra esik, és 2008 júliusától hivatalos állami ünnep Izraelben.

Ez a közösség igazán különleges. Amikor a vénekkel szembetalálkozom, nem tudom elfelejteni, hogy ők azok, akik mindenüket feladva, nagyon nagy árat fizetve gyalog elindultak az ismeretlenbe, és megtették az utat hegyeken átkelve, menekülttáborok nyomorát túlélve Izraelbe, Jeruzsálembe. Ők történelmet csináltak. 

Az ünnepen az idősek felveszik a hófehér hagyományos viseletet, legszebb etiópiai ékszereiket. A fiatalabbak szintén itt vannak, de már legtöbbjük modern ruházatban.

Kattints a képre a teljes mérethez.

Az ünnepről bővebben tavalyi cikkünkben olvashattok.

Akit érdekel az etióp zsidók története, nézze meg a Jeruzsálem című, az izraeli 1-es csatorna általt készített ötrészes, héber nyelvű dokumentumfilmet, amely megtalálható a Kán 11 Youtube-csatornáján.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.