Izraelinfo Hírszüret – Hétfő

Hatodszor hallgatta ki Netanjahut a rendőrség

Vasárnap este négy órán át ismét kihallgatta az izraeli rendőrség a miniszterelnököt megvesztegetési ügyeiben. A lapok szerint az 1000-res, „ajándékozási” aktája volt terítéken. Elsősorban arra voltak kíváncsiak a nyomozók, hogy miféle ellentételeket adott Arnon Milchen izraeliamerikai mágnásnak a tőle rendszeresen kapott „ajándékokért” cserébe.

A kiszivárogtatások szerint a rendőrségen úgy vélik, hogy ebben az ügyben elég bizonyítékot szereztek a vádemeléshez, de Aviháj Mandelblit államügyésznek kell döntenie.

Újabb fejlemény, hogy a hatóságok vádalkut ajánlottak David Simrónnak, Netanjahu unokatestvérének és bizalmasának egy másik ügyben, a korrupt katonai közbeszerzések, népszerű nevén a „tengeralattjáró” ügyben.

Rubi Rivlin elutasította Azaria kegyelmi kérvényét

Rubi Rivlin államelnök elutasította a súlyosan sebesült palesztin merénylőt fejbelövő katona, Elor Azaria kegyelmi kérvényét. Korábban Gadi Ejzenkot vezérkari főnök egy hasonló beadványra csak négy hónappal csökkentette, és nem engedte el Azaria büntetését, és Rivlin ahogy az várható volt  nem ment szembe a hadsereggel döntése meghozatalakor.

Azaria három hónap múlva már kérheti a rá szabott  büntetés felének elengedését, ugyanis a katonai börtönök gyakorlata szerint a jó magaviseletért harmadolás helyett akár a büntetés fele is elengedhető. Az erről döntő bizottságok azonban csakis a bűnösség vállalása és teljes megbánás esetén szoktak az elítéltek javára dönteni, és Azaria mindeddig nem vállalta nyilvánosan a felelősséget tettéért, és nem mutatott megbánást sem miatta. Ha a felező bizottság is elutasítja kérvényét, akkor a büntetés harmadának elengedése következhet, és ebben az esetben jövő júniusban szabadulhat.

Rivlin döntését hevesen bírálta Miri Regev (Likud) populista kulturális miniszter, aki szerint az államelnök megsértette a kegyelemadás intézményét és sorsára hagyta Azariát. Rajta kívül Avigdor Liberman (Israel Béténu, Izrael a hazánk) védelmi miniszter és Naftali Bennet (HaBájt Hajehudi, Zsidó Otthon párt) oktatási miniszter is hangot adott csalódottságának.

DNS-e buktatta le 12 év után az erőszakoló gyilkost

Életfogytiglant és még húsz  évet kapott vasárnap Bilal Saker a lakása felé tartó Rinat Roasz tizenkét évvel ezelőtti megerőszakolásáért és megöléséért, és 258 ezer sékel kártérítést is fizetnie kell tettéért.

Rinat Roasz holttestét 2005-ben találták meg otthona közelében, Asdódban, miután szülei jelentették eltűnését, hogy nem ért haza Tel-Avivból, munkahelyéről. A holttesten komoly erőszakos bántalmazás és szexuális erőszak nyomai voltak, de a rendőrség nem tudta felgöngyölíteni az ügyet. 2014-ben egy erőszakos bűntény miatt letartóztatták az ország északi részén élő Sakert, aki annak idején Asdódban volt építőmunkás. A tőle vett DNS-minta megegyezett a Rinat Roasz testén találtakkal.

A vádlott a per során végig tagadta bűnösségét.

Végre itt az eső – jöhet az utcai szörfözés

Hétfőre és keddre jelentős mennyiségű csapadékot ígérnek a meteorológusok. Különösen nagy tömegben, és rövid idő alatt várható az eső az ország középső részén, Gus Dánban. Arrafelé fel lehet készülni a tavasz óta nem használt, és ki nem tisztított csatornák eldugulására, az utcák szokásos tél eleji árvizére, valamint a rosszul szigetelt épületek beázására.

Elő a vödrökkel a csöpögő plafonokhoz, elő a szörfökkel a csatornává váló utcákhoz!

Negyven éve hozott új korszakot a BeginSzadat csúcs

Negyven évvel ezelőtt látogatott Anwar Szadat egyiptomi elnök Izraelbe, ahol a kneszetben elmondott beszédével új korszakot nyitott Izrael és a szomszédos arab országok kapcsolatában. Az izraeli országházban személyesen győzte meg az izraelieket békeszándékáról, majd Camp Davidben amerikai segítséggel meg is született az első izraeli békeszerződés Egyiptommal.

Menáhem Begin akkori miniszterelnök (Likud) bátor politikai döntéssel és fájó áldozatok árán az izraeli telepesek evakuálása a Sínai-félszigetről, és a félsziget teljes átadása Egyiptomnak máig érvényes békét teremtett Izrael déli határvidékén.

Komoly pénzbírság a palesztinoknak egy terrormerényletért

Egy izraeli bíróság hatvankétmillió sékeles (mintegy négy és félmilliárd forintos) kártérítésre ítélte a Palesztin Hatóságot és a merénylőket egy 2001-ben elkövetett, három izraeli halálát okozó támadásért. A rokonok 2008-ban nyújtottak be a bírósághoz 559 millió sékeles kártérítési igényt a Palesztin Hatóság, a Palesztin Felszabadítási Szervezet és a börtönbe került hat merénylő ellen.  Folytatás >>

A kormány bezárja a Holot menekülttábort

Izrael négy hónapon belül bezárja Holot nevű menekülttáborát, és az ott élő afrikai illegális bevándorlókat és menedékkérőket választásuk szerint börtönbe zárja, vagy Ruandába távozhatnak. A kormány vasárnapi ülésén egyhangúlag döntött a 2013-ban Beér-Sevától mintegy hatvan kilométerre, a Negev-sivatagban létrehozott menekülttábor felszámolása mellett.  Folytatás >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.