Izraelinfo Hírszüret – Kedd

Dübörög a Likud a Netanjahut védő “ajánlási törvényért”

A kneszet első olvasatban megszavazta hétfőn az “ajánlási törvényt”, amely megtiltja a rendőrségnek, hogy nyilvánosságra hozza, ha elég bizonyítékot gyűjtött a  vádak alátámasztására, amikor átadja a nyomozati anyagot az ügyészségnek. Nincs többé vádemelési javaslat (eddig se volt, csak annak leszögezése, hogy rendelkeznek-e elég bizonyítékkal a  vádemeléshez.) A gyorsan végigvert törvényt Benjámin Netanjahu miniszterelnök védelmére alkotta meg a Likud két verőlegénye, David Bitan és David Amsalem, mert a párt Netanjahut támogató köreiben tartottak a pillanattól, amikor a rendőrség bejelenti Netanjahu korrupciós ügyeiben a vádakat és a felsorakoztatott bizonyítékokat, ismerteti a tényeket. Ez akkora politikai csapást jelenthet Netanjahunak, hogy távozni kényszerül. Az ellenzék hevesen bírálta, és egy maffia módszereihez hasonlította a Likud törvényalkotását.

Hárman meghaltak egy tel-avivi épület felrobbanásában

Éjjel felrobbant egy festékboltnak otthont adó egyszintes tel-avivi épület a város déli részén Jaffón, a Jefet utcában. A robbanás megölt három, és súlyosan megsebesített egy, könnyebben négy embert. A tűzoltók megfékezték a lángokat és keresik a detonáció okát. Képek a balesetről >>

Netanjahu Kenyába utazik az új elnök beiktatására

Afrikai nyitásának részeként egy napra Kenyába utazik Benjámin Netanjahu kormányfő (és várhatóan felesége, Sara), hogy részt vegyen Uhuru Kenyatta újraválasztott elnök beiktatási ünnepségén, és találkozzon további 11 afrikai vezetővel. Az elmúlt másfél évben harmadszor utazik Afrikába az izraeli miniszterelnök, aki az ellene folyó korrupciós nyomozás megindítása óta minden kontinensen járt, van ahol többször is.

Felépült a tengeri vaskupola

Az izraeli haditengerészet bejelentette hétfőn, hogy elkészült a tengeri védelmet biztosító vaskupola rendszere, amely a szárazföldi támadásokat kivédő légvédelmi rendszer mintájára a tengerek számára is garantálja a biztonságot, elsősorban a tengeri gázmezők védelmét.

Azariának kegyelmet kérő levelet küldtek politikusok Rivlinnek

Számos jobboldali politikus, köztük Benjámin Netanjahu, Avigdor Liberman védelmi miniszter, Ajelet Shaked igazságügyi miniszter látta el kézjegyével azt a Reuven (Rubi) Rivlin államelnöknek küldött levelet, amelyben döntésének megváltoztatására szólították fel Elor Azaria ügyében. Rivlin egy hete utasította el a földön fekvő, magatehetetlen palesztin késelőt agyonlövő izraeli katona kegyelmi kérvényét, helybenhagyva a katonai bíróság, majd a vezérkari főnök határozatait. Az államelnöki rezidencia közölte, hogy kegyelmi kérvényt csakis maguk az elítéltek, vagy közvetlen családtagjaik nyújthatnak be az államfőhöz, és legalább fél évet kell várni az előző döntés után, hacsak nem történt valami alapvető változás a bűnesettel kapcsolatban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.