Izraelinfo Hírszüret – Péntek

Egy katonát halálra késeltek Aradon

A tel-avivi Ron Yitzhak Kokia, 19 éves, a Nahal-dandárban szolgáló katona az áldozata a tegnap éjjel Aradon véghezvitt késes merényletnek. A fiú buszra várakozott a bevásárlóközpont közelében, mikor – egy szemtanú szerint – “valaki hátulról odament hozzá, és leszúrta.” A rendőrség ellenőrző pontokat állított fel a város területén, és nagy erőkkel, kiterjedt keresést folytatott a gyanúsított után. Több mint 230 rendőrt és katonát helyeztek a városba, annak a gyanúnak köszönhetően, hogy a harcos fegyverét a támadók ellopták.
Ma reggel a helyi oktatási intézmények rendesen működnek, miután az éjszaka folyamán kizárták annak a lehetőségét, hogy a terrorista, vagy terroristák még mindig Aradon lennének.

Ciszjordániában kiránduló gyerekeket támadtak kövekkel, egy palesztin halálos lövést kapott

Egy palesztin meghalt csütörtök reggel egy telepes lövésétől a ciszjordániai Kuszra falu mellett, miután több tucat palesztin kövekkel dobált egy környéken kiránduló fiatalok csoportját. Az egyik kísérő “önvédelemből” pisztolyával tüzet nyitott. Elmondása szerint a levegőbe lőtt. A halott Mahmoud Za’el Odeh 48 éves lakos, aki – a palesztinok szerint – a területen lévő földjén dolgozott feleségével. A telepesek azt állítják, hogy a lövés után a palesztinok egyiküktől elvették a pisztolyát. Az esemény után a kirándulók egy közeli barlangba menekültek, aztán a helyszínre érkező katonák kimentették őket. A Samáriai Regionális Tanács szóvivője lincsnek nevezte az esetet, és azt mondta, hogy száz palesztin vett részt benne. Az izraeli mentőszolgálat beszámolója alapján az incidensben két kiránduló sérült meg könnyebben. (Izraelinfo)

A hadsereg csapásokat mért a Hamász állásaira

Az izraeli védelmi erők több harckocsija és egy repülőgépe csapásokat mért csütörtökön a Hamász palesztin szélsőséges mozgalom négy állására a Gázai övezetben válaszul arra, hogy a szervezet gránátvetőkkel lőtt egy izraeli katonai állást az övezet északi határának izraeli oldalához közel. (Izraelinfo)

Lefújták a sztrájkot a reptéren

A mára (péntek)  tervezett repülőtéri sztrájkot Moshe Kahlon pénzügyminiszter kérésére az IAA munkaügyi bizottsága elhalasztotta, tehát a Ben Gurion Repülőtér járatai a hétvégén is menetrendszerűen fognak közlekedni.

Tűszúrás nélküli vércukormérés Izraelből

A WHO becslései szerint a diabéteszes betegek száma szerint 2030-ra 30 százalékkal fog emelkedni az ezredfordulóhoz képest. Bár Izrael a világ egyik legegészségesebb országa, statisztikák mutatják, hogy itt is folyamatosan növekszik a cukorbetegség aránya a lakosság körében, éves szinten nagyjából 3 százalékkal. Az elmúlt években több startup és évek óta piacon működő vállalat is kifejlesztett már eszközöket a cukorbetegek életének megkönnyítése érdekében.

A legújabb innováció egy olyan módszer, amely fájdalommentesen, a kellemetlenségeket jelentősen csökkentve teszi lehetővé a vércukor mérését. A Cnoga Medical terméke egy tűszúrásmentes glükózmérő, amely egy kamera segítségével, az ujjon lévő árnyékok változását monitorozva készít vércukor diagnózist. A fejlesztők szerint a Combo Glucometer ugyanolyan pontossággal méri a vércukor szintet, mint a hagyományos, tűszúrással működő készülékek. A digitálisan összegyűjtött adatokat pedig még könnyebb elemezni különböző applikációk használatával.

A Nocamels értesülése szerint az izraeli Cnoga Medicalba pár hónappal ezelőtt 50 millió dollárt fektetett be a kínai BOE, megszerezve a vállalat részvényeinek 23 százalékát. (Izrael Magyarországon)

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.