Black Sheep Meets White Sheep - fotó: Leon Riskin / Flickr

Kuszra – palesztin falu Ciszjordániában, Izrael területén kívül (Zöld Vonal), a nabluszi kormányzóság területén, Nablusztól (Shem) 28 km-rel délkeletre. A Palesztin Statisztikai Hivatal adatai szerint a falunak 5511 lakosa van (2007). Az oslói egyezmény óta Kuszra beépített területének többsége B terület, 70 lakóház C terület.

Az ottomán népösszeírás szerint 1596-ban 14 család élt a faluban. Victor-Honoré Guérin francia kutató feljegyzései alapján 1863-ban 200 lakosa volt. Az Erec Iszrael Kutatása Alap 1883-as felmérése szerint “a falu közepes méretű, alacsony földön áll, olajfákkal”. A brit mandátum lakosságszámlálása alapján 1922-ben 707 fő élt a faluban, 1931-ben 851 fő 122 házban. 1945-ben a lakosság száma 1120 fő, és tulajdonukban 8938 dunam föld volt.

Az 1967-es hatnapos háború óta Kuszra izraeli fennhatóság alatt áll. A falu akkori 27 ezer dunam földjéből 12 ezer dunamot lefoglalt a hadsereg, ezen épült a “Kida” nevű bázis, valamint egy település Migdalim néven. Ezen felül további 500 dunamot elfoglalt az Es Kodes (“Szent Tűz”) nevű illegális település. 2001-ben a hadsereg kiürítette a “Kida” bázist, aminek helyén megalapult a Kida nevű illegális település. Hivatalosan mindjárt ennek kezdetekor megpróbálták eltávolítani az építményeket (bungalókat) és a telepeseket, de végül ott maradhattak.

2007. július 24-én Cví Strook (Orit Strook fia, aki a 19. Kneszet tagja volt a haBait haJehudi képviselőjeként, a ciszjordániai illegális telepesmozgalom kiemelkedő alakja), valamint egy további tettestárs megtámadtak három palesztin fiatalt Kuszra falu mellett. A támadás miatt Cví Strookot elítélték súlyosbító körülmények melletti testi sértésért, rablásért testi sértés okozása céljából, támadásért és állatokban való kár okozásáért – 30 hónap letöltendő börtönbüntetést, továbbá két évre szóló 12 hónap feltételes börtönbüntetést kapott, valamint a károsultak számára 50 ezer sékeles kárpótlás kifizetésére kötelezték.

2011. szeptember 5-én felgyújtották a falu mecsetét, és “Mohamed disznó” feliratot festettek rá. Válaszul Menahem Fruman rabbi, a Tkoa nevű illegális település rabbija ellátogatott a faluba. A látogatás során megállt a megrongált mecset lépcsőjén, és kiáltozni kezdte: “Allah ahbar” – a falu palesztin lakosai csatlakoztak kiáltásaihoz.

2011. szeptember 23-án Aszam Badran, a falu lakosa meghalt, miután katonák tüzet nyitottak, megpróbálván szétválasztani a falu lakosait és telepeseket. 2011. október 6-án a falu lakosainak tulajdonában levő 200 olajfát tettek tönkre “ismeretlen tettesek”.

2014. januárjában 11 álarcos izraeli radikális jobboldali aktivista próbált behatolni a faluba, válaszul arra, hogy az Es Kodes település melletti gyümölcsöst kiirtották az izraeli biztonsági erők. Megtámadtak egy helyi fiatalt, aki fejsérülést szenvedett. Rövid időn belül meglepte őket közel 30 falubeli, akik körbevették és verni kezdték őket. Egy lakatlan épületbe menekültek, amit körbevettek a helyiek. Az esemény könnyen linccsel végződhetett volna, ha nem siet oda egy csoport emberjogi aktivista palesztin, akik testükkel védték őket, és a katonaság riasztásával megmentették őket.

2017.  januárjában négy katona tévedésből bement a faluba, ahol a helyiek kődobálással fogadták őket, amire válaszul a levegőbe lőttek. A falu vezetője érkezett a helyszínre, és segített a katonáknak elmenekülni.

2017. november 30-án összetűzés történt egy csapat, az Ichar nevű illegális településen élő fiatal és falubeli fiatalok között. Az összetűzés során meghalt Mahmud Zal Uda, 48 éves helyi lakos, az ichari csoport két felnőtt kísérője könnyű sérülést szenvedett. Több palesztin felnőtt próbálta meggátolni a további vérontást, a hadsereg megérkezéséig tartották a frontot. Éjjel további összeütközés történt a falu bejáratához érkező telepesek, a falu lakosai és a katonaság között. Több palesztin és egy katona megsérült. A katonaság és a rendőrség még próbálja kibogozni a szálakat…

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.