Jeruzsálem, 2017. december 5. Indiai muzulmán turisták nézik az óvárost az Olajfák hegyéről 2017. december 5-én. Donald Trump amerikai elnök várhatóan december 6-án nyilatkozik arról, hogy az Egyesült Államok elismeri-e Jeruzsálemet Izrael fővárosaként - fotó: Jim Hollander / MTI

Donald Trump amerikai elnök kedden telefonbeszélgetés során tájékoztatta Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe kívánja áthelyezni az amerikai nagykövetséget – közölte a Palesztin Hatóság az MTI beszámolója szerint.

Mahmúd Abbász figyelmeztette az amerikai elnököt, hogy ennek a lépésnek “veszélyes következményei” lesznek – tájékoztatott a palesztin elnök szóvivője.

A palesztin elnöki hivatal közleményéből nem derül ki világosan, hogy Trump azt közölte Abbásszal, hogy azonnali hatállyal költöztetni akarja a nagykövetséget, vagy újabb szándéknyilatkozatról van szó.

Mahmúd Abbász “megismételte határozott álláspontunkat, hogy a határozatoknak, a nemzetközi jognak és az arab békére vonatkozó kezdeményezésnek megfelelően nem létezhet palesztin állam Kelet-Jeruzsálem mint főváros nélkül” – olvasható a közleményben.

“Abbász elnök figyelmeztetett, hogy egy ilyen döntésnek veszélyes következményei lesznek a békefolyamatra, valamint a térség és a világ békéjére, biztonságára és stabilitására” – közölte a telefonbeszélgetés után Nabíl Abu Rudeina, Abbász szóvivője.

Netanjahuval is beszélni fog

Trump tárgyalt, illetve tárgyalni fog Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel és Abdullah jordán királlyal is – közölte előzőleg Sarah Sanders fehér házi szóvivő Washingtonban.

Egy magas rangú kormányzati vezető szerint Trump várhatóan szerdán ismét elhalasztja a nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését, de hangsúlyozni fogja, hogy ez a szándéka. A Reuters brit hírügynökség által idézett, nevének elhallgatását kérő illetékes szerint várható, hogy az elnök bejelenti: az Egyesült Államok el fogja ismerni Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

A Palesztin Hatóság, Szaúd-Arábia, Törökország és az Arab Liga után kedden Haider el-Abádi iraki kormányfő is közölte, hogy kormánya ellenzi az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését, és figyelmeztetett egy ilyen döntés várható következményeire.

A nemzetközi közösség nem ismerte el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, mint ahogyan nem ismeri el Kelet-Jeruzsálem izraeli annektálását sem. Mivel Tel-Avivot ismerik el Izrael fővárosának, a külföldi nagykövetségek is ebben a tengerparti nagyvárosban vannak.

Izrael szerint az “örök és egységes” Jeruzsálem lenne a zsidó állam fővárosa, míg a palesztinok álláspontja szerint Kelet-Jeruzsálemben kell lennie a leendő palesztin állam fővárosának.

Németország is aggódik, hogy Trump lépése Jeruzsálemről kirobbantja a vihart

Nagyon veszélyes következményei lennének, ha  az Egyesült Államok egyoldalúan elismerné Jeruzsálemet Izrael fővárosának – fejezte ki aggodalmát Sigmar Gabriel német külügyminiszter.

Egy sor EU-tagállam, köztük Németország is, aggályát fejezte ki, hogy Jeruzsálem elismerése a zsidó állam fővárosaként az izraeli-palesztin konfliktust nem csillapítja, hanem ismételten felizzítja majd – jelentette ki a német külügyi tárca vezetője amerikai kollégájával, Rex Tillersonnal tartott megbeszéléseit követően Brüsszelben.

Mint mondta, az Európai Unióban sokaknak az a határozott meggyőződése, hogy a kétállami berendezkedés a legjobb módszer az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére, amelyben Izrael biztonsága szavatolt, és a független palesztinállam életképessége is biztosított.

Trump elismerje Jeruzsálemet Izrael fővárosának?

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI