A félig magyar származású Jerry Seinfeld újra Tel-Avivban lép fel

Jerry Seinfeld népszerű amerikai zsidó komikus Magyarországon méltatlanul kevéssé ismert. Izraelben a neve alapfogalom.

Seinfeld 1954-ben Brooklynban született zsidó családba. Édesanyja Betty Hosni, aleppoi szír, apja Kálmán, osztrák-magyar felmenőkkel rendelkező emigránsok. Kamaszkorában, 15 évesen rövid látogatást tett Izraelben, önkéntesként a Saar kibucban dolgozott. Média és színházi diplomáját a Queens College-ban és a City University of New York-on szerezte, ahol tanulmányozta a stand-up műfajt, és elkezdte kialakítani saját stílusát. Diploma után, stand-up komikusként lépett fel, és meghívott vendég volt a Johnny Carson és a David Letterman show-kban is.

Jerry Seinfeld – fotó: Gad Oron ügynökség

Életének legnagyobb fordulópontja Larry Daviddel szőtt barátsága volt, együtt alkották meg az NBC Seinfeld sorozatának kísérleti epizódjait. A sorozatnak hatalmas sikere volt, 9 évadon keresztül sugározták a 180 epizódot 1989-98 között.

Nézők milliói szerte a világon beleszerettek a történet szereplőibe, Jerry, Elaine, Cosmo és George Costanza legendákká váltak. A sorozat utolsó epizódjának 76 millió nézője volt.

Az epizódok gyakorlatilag „semmiről sem” („about nothing”) szólnak, a leghétköznapibb dolgok köré szerveződnek. A stand-up komikus Seinfeld és sorozatbéli manhattani barátai (George, Elaine és Kramer) a sitcomok szabályai szerint élik az életüket: találkoznak, cikizik és segítik egymást; konfliktusaik, gondjaik támadnak, majd elmúlnak. Jó néhány aranyköpésük vált szállóigévé, ezáltal az amerikai angol nyelv részeivé lettek. Jellegzetességei miatt Magyarországon nem volt túl sikeres a tipikus New-York-i humor, az RTL Klub vetítési kísérlete megbukott 2003-ban 2009. szeptemberétől a TV6 adja új szinkronnal. (Wikipedia.hu)

Jerry Seinfeld, a népszerű amerikai komikus a főhőse ennek az innovatív, szokatlan, a szókimondó poénoktól sem mentes félórás vígjátéksorozatnak. Egyedülálló nézőpontból vehetjük szemügyre, hogyan alakulnak át a valóságos eseményekről és problémákról alkotott gondolatok a komikus színpadi alakításává. Férfibarátság, romantika, család, karrier és sport: nagyjából a fenti témák körül zajlanak a barátok, Jerry, George, Elaine és Kramer önálló, felnőtt hétköznapjai a különleges, lüktető metropoliszban, melynek neve New York. (port.hu)

Jerry Seinfeld 3 évvel ezelőtt elindított egy internetes sorozatot „Comedians in Cars Drinking Coffee” (Komikusok kávét isznak az autóban) címmel.

Seinfeld első fellépése 2015-ben volt Izraelben, amikor egymás után négyszer töltötte be a Menora Mivtachim stadiont. Most visszatér, hogy az izraeli közönséggel zárja a 2017-es polgári évet.

A két előadás angol nyelven, ugyanazon a napon, 2017. december 30-án, szombaton 19, ill. 22 órakor kerül megrendezésre. A jegyárak a 295-1255 sékel között.

Jegyértékesítés: www.leaan.co.il vagy a *8780 telefonszámon.

Producer Izraelben: Gad Oron

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.