Zavargások a területeken

Csütörtökön összecsapások törtek ki az izraeli hadsereg egyes egységei és palesztin tiltakozók között a Gázai övezetben Hán-Júnisztól keletre, Ciszjordániában Hebronnál és Túl-Karmnál, valamint Jeruzsálem óvárosában a Damaszkuszi kapunál a Háárec című újság honlapja szerint. Egészségügyi források időközben közölték, hogy ezekben az incidensekben legkevesebb 80-an sérültek meg az izraeli hadsereg lövéseitől és gumilövedékeitől. A források szerint tizenegy aktivista éles lövedéktől további húsz pedig gumilövedéktől sérült meg.

Szemtanúk beszámolói szerint a ciszjordániai Al-Birehben több ezer tiltakozó palesztin gyűlt össze, s olyan jelmondatokat skandáltak, hogy “Jeruzsálem a palesztin állam fővárosa”. Néhányan köveket dobáltak a katonákra. A hadsereg közlése szerint tömegoszlató eszközöket alkalmaztak több száz kődobáló ellen. Úgy tudni, négyen éles lőszertől, húszan pedig gumilövedéktől kaptak sebet.

Hasonló jelenetek játszódtak le a Gázai övezet és Izrael határán. Több tucat tüntető palesztin itt is kövekkel dobálta a kerítés túloldalán lévő katonákat, akik éles lőszerrel lőttek vissza rájuk. Egészségügyi tisztségviselők szerint heten lőtt sebet kaptak, egyikük súlyos állapotban van.

Több palesztin politikai csoport tiltakozó mentekre hívott fel a déli imát követően a nagyobb ciszjordániai városokban, ahol az üzletek is bezártak, mert a szerdán még csak iskolákra meghirdetett sztrájk csütörtökre általános munkabeszüntetéssé szélesedett. (MTI)

Izraelinfo logo

Két rakétát lőttek ki Gázából; a hadsereg válaszul csapást mért az övezetben

Csütörtök este körülbelül 18:15-kor “piros szín” légiriadó hallatszott Hof Askelon, Shaar Hanegev regionális tanácsokban és Sderotban. Palesztin terroristák két rakétát lőttek Izraelre, a biztonsági erők átkutatták a területet, de később kiderült, hogy a rakéták nem izraeli területen csapódtak be, hanem a Gázai övezetben robbantak fel.

Néhány órával később az IDF két terrorista célpontot támadott a Gázai övezetben egy tank és a légierő egyik vadászgépének lövésével, mivel – az IDF közleménye szerint – Izrael a Hamászt tartja felelősnek a Gázai övezetben történtekért. Palesztin jelentések szerint egy Hamász megfigyelő állomást tüzérségi lövegekkel támadott az IDF.

Izraelinfo logo

Gabbáj: az egységes Jeruzsálem még a békénél is fontosabb

A Munkáspárt (Avoda) elnöke, Avi Gabbáj csütörtökön reagált Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerésére. “Egy egységes Jeruzsálem megőrzése fontosabb, mint egy békeszerződés. A kettes tévécsatorna “Ses” című műsorában vele készült interjúban Gabbáj elmondta, hogy Trump döntése “izgalmas és örömteli” volt, és hozzátette: A Jeruzsálem utáni vágyakozást az izraeli állampolgárok 90 százaléka osztja, és azt a megértést is, hogy egy egységes Jeruzsálem fontosabb a békénél, mert az a zsidó nép szimbóluma.” Gabbáj hozzátette, hogy” az egységes Jeruzsálem annyira fontos szimbólum, hogy az nem lehet a vita tárgya.” A baloldali liberális Merec párt erre másodosztályú Likudnak nevezte Gabbájt.

Izraelinfo logo

A Trump-döntés heves nemzetközi visszhangja folytatódik

Nem csitul a Jeruzsálemről szóló amerikai döntés nemzetközi visszhangja. A területeken kitört zavargások, és egy amszterdami zsidó étterem ablakainak a betörésén túl nem csak a palesztinok tiltakoznak diplomáciai úton, hanem világszerte nyilatkozatokkal reagálnak Trump bejelentését követően. Angela Merkel közölte, hogy Németország kitart az ENSZ határozatai mellett. Spanyolország szerint tárgyalással lehet csak dönteni a kérdésben. Erdogan: Trump semmibe vette az 1980-as ENSZ-döntést.

Előfordultak barátságosabb reakciók is, például Csehország az 1967-es határok közötti Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, vagy pédául Magyarországról Köves Slomó szerint a magyar kormánynak is el kellene ismernie Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Részletes összeállításunk itt olvasható >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.