A palesztin vezetők tiltakoznak a döntés ellen

Donald Trump a Siratófalnál - fotó: Dan Hansen / The White House

A palesztin vezetők elítélték Donald Trump amerikai elnök döntését, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, és azt tervezi, hogy oda költözteti nagykövetségét Tel-Avivból.

Mahmúd Abbász palesztin elnök televíziós beszédében azt mondta, hogy Washington szembemegy a nemzetközi joggal, bátorítja a megszállást, az izraeli telepesépítkezéseket, és ezzel tovább távolodott a béketárgyalások közvetítői szerepétől, aláásva a kétállami megoldást.

“Ezek az elutasított és elfogadhatatlan intézkedések szándékosan aláássák a megbékélés érdekében tett erőfeszítéseket, és arról szólnak, hogy az Egyesült Államok feladja az elmúlt évtizedekben a békefolyamat támogatásában betöltött szerepét” – hangoztatta a palesztinok elnök. “Ez egy történelmi pillanat, és lépnünk kell. Az Egyesült Államok nem lehet ezentúl diplomáciai támogató és a békefolyamat közvetítője” – vélekedett Mahmúd Abbász.

“Trump döntése nem fogja megváltoztatni Jeruzsálem városában a valóságot: ez egy palesztin, arab, iszlám város, arab Palesztina fővárosa” – folytatta a palesztin elnök. “A lépés a szélsőséges csoportokat szolgálja, amelyek régiónk konfliktusait megpróbálják vallási háborúvá alakítani, a térséget nemzetközi viszályba és véget nem érő háborúba rántva” – tette hozzá.

Száeb Erekát, aki a palesztinok főtárgyalója volt a békefolyamat korábbi megbeszélésein, a Háárec című újságnak nyilatkozva kijelentette, hogy Trump bejelentése ellehetetleníti a kétállami megoldást. Szerinte a döntés arra kényszeríti a palesztinokat, hogy a Jordán folyótól a Földközi-tengerig terjedő történelmi Palesztinát követeljenek maguknak. “Most itt az ideje, hogy átalakítsuk harcunkat egy olyan küzdelemmé, amely a folyótól a tengerig tartó, mindenkinek egyenlő jogokat garantáló palesztin állam felé vezet” – mondta Erekát.

A Hamász szóvivője azt mondta, hogy Trump “megnyitotta a pokol kapuit”. A mozgalom péntekre meghirdette a “harag napját”, a szélsőséges iszlamista Iszlám Dzsihád nevű szervezet pedig hadüzenetnek nevezte Donald Trump döntését.

A Palesztin Hatóság csütörtöktől háromnapos “harag napjait” hirdetett, és általános sztrájkot kezdeményezett az oktatási intézményekben, felszólítva a tanárokat és a diákokat, hogy vegyenek részt a tervezett tüntetéseken, tiltakozó akciókban.

A palesztinok azt tervezik, a következő napokban összehívják politikai szervezeteiket, köztük a Palesztin Nemzeti Tanácsot, és felszólítják a palesztin frakciókat, hogy döntsenek a további lépésekről.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI