EU-csúcs – Tusk: az EU álláspontja Jeruzsálem státuszával kapcsolatban változatlan

Egyetértenek az Európai Unió vezetői abban, hogy Jeruzsálem státuszával kapcsolatban változatlan az álláspontjuk, és elutasítják azt, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként – közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtökön.

Az uniós tagországok vezetői kétnapos csúcstalálkozójuk ülésnapján ismételten megerősítették elkötelezettségüket a kétállami megoldáson alapuló békés rendezés mellett, és ebben az összefüggésben az EU Jeruzsálemre vonatkozó álláspontja változatlan – mondta Tusk.

Tájékoztatása szerint az állam, illetve kormányfők kijelentették, Jeruzsálem státuszát tárgyalások útján kell rendezni, mert ez az egyetlen lehetőség, amely szavatolja a békét és a biztonságot mind a palesztinok, mind az izraeliek számára.

Izraelinfo logo

Elhalasztották: Mégsem utazik Jeruzsálembe az amerikai alelnök

Elhalasztották Mike Pence amerikai alelnök vasárnapra tervezett közel-keleti látogatását, minden bizonnyal a Jeruzsálem státusza körül kialakult amerikai-palesztin ellentét miatt – jelentette csütörtökön az izraeli média.

A tervek szerint az ünnepre érkező Mike Pence vasárnap hanukai gyertyákat gyújtott volna a jeruzsálemi Siratófalnál, és hétfőn beszédet mondott volna az izraeli parlamentben.

A látogatás új időpontja egyelőre kérdéses. A Háárec című újság internetes változata szerint a magas szintű vizitet új dátum meghatározása nélkül halasztották el. A The Jerusalem Post című angol nyelvű újság honlapja viszont úgy értesült, hogy Pence jövő kedden vagy szerdán érkezhet Jeruzsálembe.

Noha a látogatást az amerikai adóreform kongresszusi szavazására hivatkozva napolták el, a Háárec hírportálja emlékeztet rá, hogy az ügy hátterében a palesztinok elutasítása állhat, ugyanis Rámalláhban kijelentették, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök nem hajlandó fogadni az amerikai alelnököt.

Abbász előzőleg bejelentette, hogy Washingtont ezentúl nem fogadják el a közel-keleti béketárgyalások pártatlan közvetítőjeként, miután Donald Trump amerikai elnök múlt héten bejelentette, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Válaszul az iszlám országok vezetői szerdán isztambuli találkozójuk zárónyilatkozatában Palesztina fővárosává nyilvánították Kelet-Jeruzsálemet. (MTI)
Izraelinfo logo

Izrael lezárta a gázai átkelőket válaszul a palesztin rakétákra

Izrael bejelentette, hogy lezárja a palesztin lakosságú Gázai övezetbe vezető átkelőket válaszul a naponta ismétlődő palesztin rakétatámadásokra – jelentette a helyi média csütörtökön. Az áruforgalmat szolgáló Kerem Salom és a személyek utazását biztosító erezi átkelőt is lezárták csütörtöktől, miután egy hete szint minden nap rakétákat lőttek az övezetből izraeli területre, amire a légierő a Gázát irányító, szélsőséges Hamász szervezet katonai létesítményeire mért ellencsapásokkal felelt.

A hadsereg szóvivői közölték, hogy rendkívüli humanitárius esetekben továbbra is beutazhatnak Izraelbe kórházi ellátásra az Ereznél lévő átkelőhelyen. Ezt a lépést csak biztonsági megelőző intézkedésként szoktak alkalmazni a fontosabb zsidó ünnepek idejére.

Az elmúlt hét napban – Donald Trump amerikai elnök múlt szerdai, Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő bejelentése óta – több mint egy tucat rakétát lőttek Gázából Izrael felé. Egy részük még az övezetben landolt, ötöt megsemmisítettek a levegőben a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer ellenrakétái, hat viszont Izrael területén ért földet, s kettő közülük Szderót városban anyagi kárt okozott.

A 2014-es Erős szikla hadművelet óta nem volt példa hasonló gyakoriságú rakétakilövésekre az enklávéból. Noha nem maga – az övezet fegyveres erejét jelentő – radikális Hamász, hanem más, kisebb iszlamista szélsőséges szervezetek tagjai lövik a rakétákat, Jeruzsálem a területet fennhatósága alatt tartó Hamászt tekinti felelősnek a történtekért. Az egyik, még Gázában landoló rakéta a Gazi al-Sava nevű iskolában csapódott be Bét-Hananban, az övezet északi részén, de szerencsére nem voltak gyerekek a tanteremben.

Trump Jeruzsálemre vonatkozó december 6-i bejelentése után kirobbant erőszakos tiltakozó akciók során hat palesztin életét vesztette, és legalább 2000-en megsebesültek. (MTI)

Izraelinfo logo

Netanyahu: A terroristák holttestéről szóló legfelsőbb bírósági határozat nagyon problémás, összehívom a kabinetet

A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön úgy döntött, Izrael nem tarthatja vissza a terroristák holtestének kiadását tárgyalási célokra, mivel nincs erre megfelelő törvényi felhatalmazása. Amennyiben Izrael ebben érdekelt, a helyi és a nemzetközi jognak megfelelő normák szerint köteles azt rendezni. Erre a LB 6 hónapot adott a törvényhozónak, amennyiben addig nem iktatják be az erre vonatkozó jogszabályt, ki kell adni a terroristák holtestét.

Netanjahu bejelentette, hogy vasárnap összeülnek a kabinetminiszterek és a kormány jogi tanácsadója, hogy megvitassák a lehetséges megoldásokat. Shaked igazságügy miniszter közölte, hogy a jövő héttől terjeszteni fogja a kérdéssel foglalkozó jogszabály-tervezetet. A Kulánu párt máris jelezte, hogy támogatni fogja a törvényt.

Izraelinfo logo

A miniszterelnök szerint a bitcoin válthatja le a hagyományos bankrendszert

Érdekes videót tettek közzé nemrégiben, ahol Benjamin Netanjahu miniszterelnök arról beszél, hogy a hagyományos bankok hamarosan régimódivá válnak, így könnyen elképzelhető, hogy a bitcoin fogja leváltani a jelenlegi bankrendszert. Netanjahu a blockchain technológia kikezdhetetlenségével, illetve a bitcoin robbanásszerű elterjedésével magyarázta kijelentését, de azért megjegyezte, ugyan abban biztos, hogy előbb utóbb valami le fogja váltani a hagyományos bankrendszert, de az még kérdés, hogy pontosan mi lesz az.

Az a bankok végzete, hogy előbb utóbb el fognak tűnni a süllyesztőben? A válasz igen. Hogy ez mikor fog megtörténni, és hogy a bitcoin fogja elhozni ezt a változást, nos, az még egy hatalmas kérdés. Netanjahu arról is beszélt, hogy a bankok pusztán azért jöttek létre, hogy a tranzakciókat biztosítsák két fél között, ennek ellenére folyamatosan szabályozzák azt is, hogy a pénzt hogyan költsék el az ügyfelek, amiből folyamatosan profitálnak az ő kárukra.

A blockchain lehetővé teszi az emebrek számára, hogy közvetlenül indítsanak tranzakciókat, a decentralizáltság pedig biztosítja a tranzakciók érvényességét, és biztonságát. (portfolio.hu)

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.