A palesztinok elutasítják, hogy a jeruzsálemi Siratófal izraeli ellenőrzés alatt maradjon

Fotó: Kallos Bea

Egy palesztin tisztségviselő szombaton elutasította azt az amerikai indítványt, amely szerint izraeli ellenőrzés alatt maradna Jeruzsálem óvárosában a Siratófal (Nyugati fal).

Nabíl Abu Rudeina, a palesztin kormány magas rangú tisztségviselőjének szavait a Palesztin Hatóság hivatalos hírügynöksége, a WAFA idézte. A palesztin politikus szerint az amerikai álláspont ismételten azt bizonyítja, hogy washingtoni teljes mértékben kizárta magát a békefolyamatból, javaslata pedig megszilárdítaná az izraeli megszállást.

Donald Trump amerikai elnök kormányának egyik meg nem nevezett magas rangú tisztviselője Mike Pence alelnök közelgő térségbeli körútja előtt nyilatkozva, kijelentette: a Siratófal izraeli ellenőrzés alatt marad azután is, ha végleges békemegállapodás születik Izrael és a palesztinok között. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem tud olyan helyzetet elképzelni, amelyben a Siratófal ne lenne Izrael része.

A világörökség részét képező jeruzsálemi óvárosban három vallás (zsidó, keresztény, muszlim) szent helyei találhatók: itt emelkedik a Siratófal, az egykori, a rómaiak által lerombolt jeruzsálemi templom védőfalának maradványa, továbbá az al-Aksza mecset és a keresztény Szent Sír-templom is, amelyet Jézus hagyományok szerinti sírja fölé emeltek. A Siratófal a zsidók szent helye, amelynek tágabb környezete a jeruzsálemi vallási feszültségek gyújtópontjában található.

Izrael Jeruzsálem keleti, arabok lakta részét az 1967-es hatnapos háborúban elfoglalta, majd annektálta, és egész Jeruzsálemet saját fővárosának tekinti. Ezt azonban a nemzetközi közösség nem ismeri el. A palesztinok jövendő államuk fővárosaként tekintenek Kelet-Jeruzsálemre.

Az amerikai alelnök kedden indul Egyiptomot, Izraelt és Németországot felölelő körútjára.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI