Burin – palesztin falu a Zöld vonal túloldalán, Ciszjordánia északi felében, Szamariában (“somron”)Garizim (“grizim”) hegyének déli ormán, a nabluszi kormányzóság területén, Nablusztól (Shem) 8 km-rel délre, az Ichar és a Har Braha nevű előőrs-telep között található. Az oslói egyezmény óta Burin B terület.

A 12-13. században, a keresztes korszakban Diya al-Din feljegyzései alapján muszlim lakosság élt a faluban. A Banu Ghawanima család alapítója 1166-ban Burinban született. (Ld. 244. oldal és 263. oldal.) 1176-ban a falu a Cion-hegyi templom számára szóló tized fizetésére volt kötelezve, de ennek behajtásáról nem találhatók feljegyzések. (Ld. 153. oldal és 224. oldal.)

Palesztina egész területével együtt Burin is az Oszmán Birodalom fennhatósága alá került 1517-ben. Megtalálható az 1596-os adóügyi nyilvántartásban, Nablusz megye Jabal Qubal járásához tartozóan. A korabeli összeírások szerint a falut 120 család és 5 egyedülálló lakta, valamennyien muszlimok. Rögzített adókulccsal fizettek, a termény 33,3%-át, többek között búzát, zabot, magokat, olajbogyót, kecskéket, kaptárokat, olajbogyó és szőlő kisajtolt levét, összesen 26445 akcsét.

Egy 1838-as feljegyzésben a falu a Jurat Amrában levő Baurinként szerepel, Nablusztól délre. Robinson a következőképpen írja le: “nagy falu, pontosabban piacváros”. (Ld. még 181. oldal.) Az Erec Iszrael Kutatása Alap 1882-es felmérése szerint “nagy falu a völgyben, közepén forrással és néhány olajfával”.

A brit mandátum 1922-es népességszámlálása idején Burin lakossága 901 fő volt, 1931-ben pedig 215 házat és 859 lakost jegyeztek fel, valamennyien muszlimok. 1945-ben Burinban 1200 lakos élt, valamennyien muszlimok. Ekkori hivatalos felmérés szerint a falu 19096 dunam földdel rendelkezett, ebből 1779 dunam volt ültetvény és öntözhető föld, 8741 dunam gabonaféle, valamint 106 dunam beépített terület. (Ld. itt és itt.)

Az 1948-as arabizraeli háború, és az 1949-es fegyverszüneti megállapodások után Burin jordániai uralom alá került. Az 1967-es hatnapos háború óta Burin izraeli fennhatóság alatt áll.

A Palesztin Központi Statisztikai Hivatal (PCBS) szerint a falunak 2006 közepén 2573, 2008-ban pedig mintegy 2800 lakosa volt. A családok többsége mezőgazdasággal és juhtenyésztéssel foglalkozik.

A falu földjeiből a hadsereg, illetve az izraeli állam többször kisajátított egy-egy darabot katonai bázisok, és illegális települések építésének céljából. Ennek következtében a falu mezőgazdasági erőforrásai földterület és víz  jelentősen megfogyatkoztak. 1982-től a falu földjeiből több, mint 2000 dunam “állami föld”-nek nyilvánult, majd átadatott a Har Braha előőrs-telep számára.

Az utóbbi évek során a palesztinokat több esetben érte zaklatás a szomszédos Ichar és Har Braha telepeseinek részéről a Tag Mehir akcióinak keretében. Többek között kődobálások, valamint járművek, és földek gyújtogatásai történtek.

2008-ban egy ichari jesiva-tanuló letartóztatásba került, miután Kasszam-rakétát lőtt ki Burinra (szerencsére sikertelenül). Miután az izraeli rendőrség lerombolta az Adi Ad nevű előőrs-telep egyik házát, egy csapat ichari telepes gépjárműveket rongált meg, ablakokat tört be és villanyvezetékeket vágott el Burinban. 2008. júniustól augusztusig 9 feljegyzett támadás történt burini családok ellen, ichari és har brahai telepesek részéről.

A “rendzavarás” fogalma olyan eseményekre vonatkozik, melyek palesztinok testi épsége, tulajdona, valamint az izraeli biztonsági erők ellen irányulnak, izraeli állampolgárok részéről. 2006-ban (egész évben) 587, 2007-ben (egész évben) 551 ilyen eset történt  míg a 2008-as évnek csak az első felében 429.

2010 februárjában egy telepes biztonsági ember lelőtt és megsebesített egy 18 éves burini fiatalt, miután telepesek azt mondták neki, hogy a fiú kővel dobálta őket.

Telepesek többször megrongálták Burin olajfaültetvényeit. Az olajbogyószüretet a falubeliek egyeztetik az izraeli és a palesztin hatóságokkal, valamint a környékbeli nagycsaládokkal (“hamula”), hogy megelőzzék az erőszakot és a vandalizmust. 2013 első hónapjaiban 7714, palesztin tulajdonban levő olajfát rongáltak meg, minek során Burin falu elvesztette fáinak többségét.

A ciszjordániai hivatalos szervek szerint olyan is történt, amikor palesztinok rongálták meg telepesek olajfáit, de jóval kevesebb esetben. Telepesek állítása szerint palesztinok is gyújtottak fel zsidó földeket. További esetekben Burin lakosai közül is voltak résztvevők izraeli katonák és biztonsági erők ellen irányuló rendzavarásokban és kődobálásokban.

2013 februárjában palesztinok település-előőrsöt építettek Burin földjein, Al-Manatir néven. Annak ellenére, hogy a hely B terület, melyen az építési engedélyek a Palesztin Önkormányzat hatáskörében vannak, az izraeli hadsereg lerombolta az építményeket, nyilvánvalóan jogalap nélkül.

2017. december 13-án, a déli órákban közel 40 álarcos zsidó telepes érkezett Burin faluba, és kezdett kődobálásba a helyiek és házaik felé. A hadsereg helyszínre érkező katonái szétválasztották a küzdő feleket, és a telepeseket eltávolították a faluból. Nem történt sérülés. Nem világos, hogy mi adta az okot a támadásra, talán a kuszrai események folytatásáról van szó.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.