Izrael kártyavára, avagy elérkezett-e a bibizmus vége?

Jegyzet egy Benjámin Netanjahuról és az aktuális politikai helyzetről szóló előadásról

Omer Benjakob, a haaretz.com New York-i születésű hírszerkesztője Benjámin Netanjahu miniszterelnök életéről és a jelenleg zajló korrupciós ügyeiről tartott előadást a Tel-Aviv Florentin negyedében található Ulpan Bayit nyelviskola legnagyobb termében. A rendezvény házigazdája Yaron Sivan, a köztudottan liberális nyelviskola alapítója, civilben baloldali politikai aktivista volt.

Benjakob New Yorkban született és Tel-Avivban nőtt fel, jelenleg a haaretz.com-nál dolgozik. Saját magára political jerkként, vagyis nagyjából kificamodott gondolkodású politikusként hivatkozik. Egyfelől liberális, baloldali politikai nézeteket vall, ugyanakkor nagy csodálója és szakértője Bibi Netanjahu életének és munkásságának. Egyértelműen politikai zseninek tartja a miniszterelnököt.

Az előadás elején Netanjahu életét és kezdeti munkásságát ismertette, kitérve testvére elvesztésének jelentőségére: Joni Netanjahu az Entebbe hadművelet során vesztette életét. A jelenlegi miniszterelnök számára meghatározó volt apja Zsabotinszky-vonalhoz való tartozása, ami miatt az Egyesült Államokba költözött tanítani, mivel Izraelben lehetetlenné vált a helyzete, illetve a lépésben jelentős szerepet játszott a spanyol antiszemitizmus kutatása is. Benjamin Netanjahu, eredeti nevén Ben-Nitay, az USA-ban nőtt fel és ott is tanult, ami megmutatkozik izraeli-amerikai előadási és tárgyalási stílusában is. Pályája elején nem vett részt aktívan Izrael politikájában, ebből az időszakból leginkább terror-szakértőként végzett munkája kiemelendő az általa létrehozott terrorizmusellenes alapítványnál, amit a bátyja halálát követően végzett.

„Izrael Peresszel tért nyugovóra, de már Bibire ébredt”

Az előadó a fenti mondattal indítja az első politikai siker részletezését, Bibi 1996-os megválasztását, amiben a politikusnak nagy segítségére volt Arthur Finkelstein, az amerikai kampánystratégiai nagyágyú. Ekkor indult el az azóta oly jellemző negatív kampány. Bibi színre lépése az aktuálpolitikában annyiban volt újszerű, hogy legitimizálta a gyűlöletbeszédet a palesztinokkal szemben – ez a fajta szélsőséges hozzáállása pedig nagyban hozzájárult megerősödéséhez. A hirtelen népszerűséget gyors bukás követte: a következő választást csúnyán elvesztette Ehud Barakkal szemben. Már ebben az időszakban is voltak korrupciós botrányai. 2006-ban pénzügyminiszterként tért vissza és liberalizálta a gazdaságot. Az ellenzék vezetőjeként a negatív megítélését propagandaként tudta felhasználni, azt hirdetve, hogy a média baloldali irányítás alatt valótlan képet mutatott róla. 2009-ben újra miniszterelnöknek választották, ismét a Finkelstein-típusú negatív kampánynak köszönhetően.

Netanjahu jelenleg is lezáratlan korrupciós botrányai

Benjakob négy ügyről beszélt Netanjahu korrupciós ügyei gyanánt.

Az 1000-es esetszámú botrányban Bibi különböző ajándékokat, például Mariah Carey-koncertjegyeket fogadott el Arnon Milchantól és James Backertől. Kommunikációért felelős miniszterként a tízes tévécsatorna egyik amerikai tulajdonosa kenyerezte le, akinek közben váratlanul az izraeli állampolgárságával kapcsolatos problémái is megoldódtak.

A 2000-es esetszámú ügyben a mindenki számára hozzáférhető Israel Hayom ingyenes lap ellehetetlenítésére vonatkozó törvény támogatását ígérte meg az alapvetően ellenzéki lap, a Yediot Ahronot főszerkesztőjének, cserébe az őt propagáló tartalmak közléséért. Ezen vádakkal szemben Bibi úgy védekezett, hogy nem az ellenfelével való paktumról van szó, csupán a nyulat akarta kiugrasztani a bokorból.

A 3000-es számú ügy a tengeralattjáró-botrányként jelent meg a médiában. Bibi unokatestvére és egyben ügyvédje szintén ügyvédje volt annak a hajók megépítéséért felelős üzletembernek, aki három tengeralattjáró beszerzésében játszott szerepet. Miután a haditengerészet elégségesnek ítélte nyilatkozatában a hadsereg rendelkezésére álló tengeralattjáró-állományt és szükségtelennek tartotta továbbiak beszerzését, a miniszterelnök további három hajó megvásárlásáról hozott döntést. A korrupciós vádakra Bibi őszinte csodálkozással reagált, elmondása szerint nem tudta, hogy az üzletfelével közös ügyvédjük van.

A legutóbbi, 4000-es számú korrupciós ügyben azzal vádolták a miniszterelnököt, hogy a Bezeq nevű, vezető telekommunikációs cégnek adott át információkat az aktuális, tervezett törvényi változásokról. Erre Netanjahu annyit válaszolt, hogy ez egyszerűen nem történt meg.

„Bibi politikája, a bibizmus, olyan jelentős hatással van Izrael életére, mint a cionizmus.”

Omer Benjakob szerint a korrupció kérdése igencsak aktuális, és mivel a külpolitikai helyzet kiegyensúlyozottnak mondható – hiszen Izrael legnagyobb külpolitikai ellenfelei egymásra koncentrálnak –, az országnak épp lehetősége lenne a belpolitikára, saját belső problémáira és így a korrupcióra koncentrálni. Véleménye szerint, bár a lehetőség adott, érdemi változás nem várható, mivel az ellenzék gyenge, széttöredezett, így nincs valós alternatíva.

A borúlátó zárógondolatok után a közönségnek módja volt kérdéseket is intézni az előadóhoz. Benjakob a saját sorsa miatt nem kifejezetten aggódik, nem úgy, mint a nemzetközi politikai tendenciák miatt. Véleménye szerint az izraeli belpolitika a maga korruptságával és jobbra tolódásával nem példa nélküli. Gyakorlatilag ezek a folyamatok jól beazonosíthatóak az Egyesült Államokban és Magyarországon is; Donald Trump attitűdjében és Orbán Viktor politikájában bőséggel akadnak „bibizmusok”. Arra kérdésre, hogy ha ennyire jól tetten érhető Bibi korruptsága, hogyan lehet mégis ekkora a támogatottsága, azt válaszolta, hogy sokan gondolják a miniszterelnökről, hogy a korrupció csak személyes, kisebb jelentőségű ügyekben van jelen az életében, és amikor az ország érdekeinek képviseletéről van szó, ez nem kártékony.

Az írás az Új Kelet újság 2017 októberi számában is megjelent nyomtatásban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.