Lemondott a kormánykoalíció elnöke

Lemondott tisztségéről David Bitan, az izraeli kormánykoalíció elnöke az ellene folyó korrupciós nyomozások miatt. Bitan továbbra is a kneszet képviselője marad a kormányzó Likud párt színeiben.

Bitan arra kérte a miniszterelnököt, hogy mentse fel a koalíciós elnöki feladatai alól, mert a jelenlegi helyzete nehézzé teszi a munkája elvégzését, miután a rendőrség már többször kihallgatta a risón-lecijóni városháza körül kirobbant korrupciós ügyekben.

Bitant kenőpénzek elfogadásával, csalással és hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolják, amit Risón-Lecijón alpolgármestereként követett el egy évtizeddel ezelőtt.

A kiszivárgott vádak szerint a Dzsaruszi nevű maffiacsaládtól kb. 1 millió sékelt (több mint 75 millió forintot) vett át korábbi adósságai rendezésére, és cserébe segítette a bűnözőknek a város hatáskörében lévő üzleti ügyeit.

Bitán helyére Benjamin Netanjahu kormányfő másik, nem kevésbé lojális kiszolgálóját, a likudos David Amsalem képviselőt választotta, saját kijelentése szerint “hűségéért cserébe”.

Izraelinfo logo

A Teva dolgozói tovább tüntetnek

Több tucatnyi Teva alkalmazott tüntet ma Hami Peresz (Simón Peresz volt államelnök fia)  igazgatótanácsi tag otthona előtt  Raananában, tiltakozásul a várható elbocsátások ellen. Tegnap a dolgozók egy másik direktor, Galia Maor lakása előtt gyűltek össze.

A szakszervezet ma is munkabeszüntetést tart a Teva jeruzsálemi és asdódi üzemeiben, a gyógyszergyár további gyáraiban az alkalmazottak munkamegzavarással tiltakoznak és dolgozói értekezleteket tartanak.

A dolgozók a Teva vállalat drasztikus elbocsájtási tervei ellen tiltakoznak, amit a cég a napokban jelentett be. A tervek szerint 2018-ban a gyógyszeróriás globális szerkezetátalakítást tervez, 6430 izraeli alkalmazottjából 3300-t leépít, a gyártás nagy részét külföldre viszi, a cég megválik izraeli ingatlanjai többségétől.

Kedden délután az izraeli miniszterelnök is találkozott a Teva gyár vezérigazgatójával azzal a céllal, hogy meggyőzze a leépítések csökkentéséről, azonban sikertelenül.  Kare Schultz a találkozó után azt nyilatkozta, nem áll szándékában a tervezett átalakítások módosítása, a jeruzsálemi gyár 1700 dolgozóját leépíti és a gyárat bezárja.

Izraelinfo logo

További letartóztatások a katonát pofozó palesztin lányok ügyében

Miután szerda éjjel az izraeli biztonságiak letartóztatták Ahed Tamimit, az egyik palesztin lányt, aki egy facebookon terjedő videó szerint becsmérelt és megpofozott egy izraeli katonát a ciszjordániai Nabi Szalehben, unokatestvérét, Nur Tamimit is őrizetbe vették az izraeli biztonsági erők.

Nur Tamimit is filmre vették, ahogy unokatestvére mellett az izraeli katonákat szidja és  próbálja azokat megütni, a katonák pedig igyekeznek nem reagálni erre.

Ahed apját, Bassem Tamimit az izraeli Ynet idézte a letartóztatásokkal kapcsolatban: “A megszálló rendőrség és a határőrség erői kegyetlenül és erőszakosan léptek fel a letartóztatás során, átkutatták a házat, kárt okoztak, elkobozták számítógépünket, mobiltelefonjainkat, kameráinkat és minden elektronikus eszközt. A fiataloktól erőszakkal vették el a mobiltelefonokat, megütötték őket.”

A palesztinok tegnap is hevesen összecsaptak Nablusban a József sírjához érkező több száz zsidó hívő belépését biztosító izrali katonai erőkkel. A palesztin felkelők gumiabroncsokat égettek, kövekkel támadták az izraeli katonákat, akik a tömeg feloszlatását végezték.

Izraelinfo logo

Hétvégi időjárás: száraz, meleg

Mától az évszakhoz képest nagyon meleg és száraz, de felhős idő várható. A Földközi-tenger viszonylag nyugodt lesz, 100-50 cm magasságú hullámokkal.

Péntekre is hasonló időjárás várható. Csak szombat délután kerül hidegebb levegő is a térségbe. Az éjszaka folyamán könnyű eső  várható a tengerpart mentén és Észak-Izraelben. Az ország déli részén a hétvégére fülledt, ködös idő várható.

Vasárnaptól újra hidegebb lesz, éjszaka északon és a központban is gyenge esőzés várható.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.