Imádom a hosszú nyarat, a lazaságot, az állandó optimizmust

Interjú Sivan Erush-al

Új interjúsorozatunkban az Izraelinfo szerzőit, szerkesztőit kérdezzük, hogy bemutassuk őket és egyedi Izrael-élményüket  és közben ízelítőt adjunk abból, hogyan is élnek errefelé a magyarok.

Grafika: Horváth H. Katalin

Hogy hívnak, hány éves vagy? Hogy szereted, ha szólítanak?

Sivan Erushnak hívnak, ez már az izraeli nevem, lassan kezdem megszokni. Hamarosan betöltöm a 48-at.

Hogy írnád le magad három szóban?

Molett, mosolygós, enyhén munkamániás.

Mi a kedvenc könyved?

Időről időre más és más, mostanában Margaret Atwood A szolgálólány meséje című regénye volt rám elementáris hatással. A ’70-es években fikcióként kezelt mű mára nagyon is aktuális problémákat feszeget.

Mi a kedvenc izraeli sorozatod vagy filmed?

A Haim ze lo hakol, az Élet nem minden című gigasorozatot anno nyelvtanulási céllal kezdtem el nézni, de aztán beszippantott a szövegírók sokszor vicces, zaklatott, de nagyon is ismerős világa.

Hol élsz?

Petah Tikván élek a férjemmel és a lányommal, valamint egy nyávogó és ugató négylábú kompániával. Még jó, hogy a kis lakáshoz viszonylag nagy terasz kapcsolódik, ahová sok-sok virágot telepítettem  így télen-nyáron természetközelben érzem magam.

Miért itt élsz?

A férjem hozott, de már hat lóval se lehetne elhúzni innen.

Mit szeretsz a legjobban Izraelben?

Imádom a hosszú nyarat, a lazaságot, az állandó optimizmust.

Mit szeretsz a legkevésbé?

Az erőszakosságot, de azt a világ minden pontján. Mindegy, hogy ideológiai, fizikai vagy emocionális megnyilvánulásával találkozom.

Mi volt a legfurcsább számodra, amikor először itt jártál?

A klasszikus európai illemszabályok semmibevétele, beletelt egy kis időbe, mire bennszülött módjára simán hátraküldtem egy tolakodót. Meg se vertek 🙂

A kedvenc helyed Izraelben?

A tengerpart az ország bármely pontján péntek délután, amikor már a hullámok zaja jobban hallatszik, mint a pancsoló izraeliek zsivaja.

Hol, mit eszel a legszívesebben Izraelben?

Egy barátom elvitt egy lodi humuszozóba, sült hússal tetőzött humuszt burkoltunk. Nálam most ez a kedvenc autentikus izraeli koszt.

Sivan Erush
Grafika: Horváth H. Katalin

Mi hiányzik a legjobban Magyarországról?

A fiatalkori haverokkal folytatott hosszú beszélgetések, az ünnepekre való közös készülődés.

Mi a legjobb/legizgalmasabb magyar dolog Izraelben?

Számomra az Izraelinfo egy friss és izgalmas magyar kaland, örömmel nézem, ahogyan formálódik, szívesen veszek részt benne.

Ha bárkivel interjút készíthetnél, ki lenne az és miről kérdeznéd?

Dave Sharma nyáron leköszönt ausztrál nagykövet. A fickó nagyon laza volt, négy évet töltött Tel-Avivban, imádtam a búcsúzó videóját. Érdekelne, hogy számára mit jelentett Izrael. Mit tart a legnagyobb értékünknek és szerinte hol kellene változnunk.

Milyen műfajban írnál és miről, ha tiéd lenne az egyetlen mű, ami megjelenik Izrael 70. függetlenségi napjára?

Anzixokat közölnék, hét évtizednyi fotósorozatot néhány ütős mondattal.

A többi interjúhoz >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.