Szombaton ismét országszerte tüntettek a korrupció és Netanjahu ellen

Tegnap este 16 helyszínen voltak kisebb-nagyobb tüntetések a korrupció és a miniszterelnök ellen. Tel-Avivban több ezren vonultak utcára, hogy a Rotschild sugárúton menetelve követeljék a politika megtisztítását, a korrupció felszámolását. A táblákon „Netanjahut a Masszijahu börtönbe”, „Az ország a miénk és nem Bibié”, „A történelem szemeteskosarába küldjük ezeket a maffiózókat” feliratok voltak. A reggeli hírműsorokban látható volt egy férfi, aki egy papírból készült guillotine-t cipelt, ezt több fórumon elítélték maguk a szervezők is.

A politikai jobboldal Jeruzsálemben szervezett korrupcióellenes tüntetést. A fővárosban ötszázan vonultak a Cion térre, hogy a kormányon többek között a személyes példamutatást kérjék számon. A fővárosi tüntetés szervezője Joaz Hendel újságíró azt mondta: „Nem Netanjahu ellen jöttem tüntetni, Izrael állama miatt vagyok itt. Azért vagyok itt, mert Jabotinsky és Kook rabbi ideológiáján vallásos cionistaként nevelkedtem. Azért vagyok itt, mert elfogadhatatlan számomra, hogy a vezetés nem látja a személyes példamutatás és az ország ügyei iránti alázat értékét és szükségességét.”

Moshe Jaalon egykori védelmi miniszter egységre szólított fel. „Az erkölcs nem jobb vagy baloldali beállítottság kérdése. Meg kell követelnünk vezetőinktől, hogy személyes jó példával járjanak elől, tapasztalatom szerint leginkább a személyes példamutatás építi a bizalmat, és amikor a politikusokba vetett bizalom megrendül, akkor az veszélyezteti az állam biztonságát is. Nem Irán, a Hezbollah, a Hamasz vagy az ISIS Izrael legfőbb ellensége, hanem a társadalomban elharapódzó korrupció!”

Izraelinfo logo

Újabb Likud-os minisztert vizsgálnak

Ayoub Kara hírközlésért felelős miniszter áprilisban állami engedély nélkül vitt izraeli ingatlanfejlesztőket és pártaktivistákat Etiópiába. A Katonai rádió értesülései szerint az akkor még tárcanélküli miniszter által vezetett csoport több magas rangú etióp tisztviselővel, többek között a külügyminiszterrel, a mezőgazdasági miniszterrel és az ország befektetési bizottságának vezetőjével is találkozott. A jelentés szerint Kara részt vett a tárgyalásokon, majd a delegáció visszatérését követően hivatala az ingatlanfejlesztők kérésére és nevében további tárgyalásokat folytatott az etióp hivatalokkal.

Ayoub Kara tagadja, hogy nem kért engedélyt a csoport utaztatására, állítása szerint a befektetők tárgyalásait a helyi izraeli követség koordinálta.

Izraelinfo logo

Három török turistát tartóztattak le Jeruzsálemben

A pénteki imát követő zavargásokban az izraeli rendőrség letartóztatott három török- állampolgárságú férfit, akik a szűkszavú rendőrségi jelentés szerint részt vettek egy incidensben. A világhálón keringő videó szerint a férfiak piros pólóban és török zászlókkal masíroztak és összeverekedtek az Óvárosban szolgálatot teljesítő rendőrökkel.

Szombaton több százan tüntettek Isztambulban a múlt héten letartóztatott, izraeli katonákat ütlegelő palesztin lányok szabadon engedését követelve.

Izraelinfo logo

Izraeli szívműtét egy szír csecsemőnek

Szombaton Arije Deri belügyminiszter engedélyével Izraelbe szállítottak egy kétnapos szír csecsemőt és édesapját egy ciprusi menekülttáborból. Az újszülött szívbetegségét a ciprusiak nem tudták kezelni, ezért a helyi egészségügyi minisztérium kérelmet nyújtott be Izrael ciprusi nagykövetéhez, hogy segítsen megmenteni a csecsemőt. A műtét a Sheba kórházban ma vagy holnap hajtják végre.

Hivatalosan Izrael nem avatkozik bele a szíriai polgárháborúba, és nem fogad be menekülteket, de a határon működő tábori kórházban eddig 3000 szíriait kezeltek, az ellátottak mintegy harmada gyermek volt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.