43 órás maratoni tárgyalás után a kneszet elfogadta a rendőrséget korlátozó törvényt

A kneszet reggelre virradóra elfogadta a rendőrség munkáját korlátozó, „ajánlási törvénynek” nevezett jogszabályt.

Az ellenzék obstrukciója, az államügyész, a rendőrség és az ügyészség képviselői, több volt legfelsőbb bírósági bíró és számtalan akadémikus tiltakozása ellenére – sikerrel zárult a koalíció vezetőjeként újonnan kinevezett David Amsalem első fontos megbízatása: a rendőrség hatáskörét korlátozó törvénymódosítást 59-54 arányban elfogadták.

A jogszabály 14 nap múlva, kihirdetése után lép életbe, fő rendelkezései: a rendőrség a nyomozás lezárásakor nem hozhatja nyilvánosságra, hogy ajánlja-e az ügyészségnek vádirat benyújtását, csak azt, sikerült-e elég bizonyítékot összegyűjtenie a bűncselekmény megállapításához. Azokban az ügyekben, amelyekben a nyomozást ügyész is kíséri – általában a közszereplők és szervezett bűnözés esetén – a rendőrség ajánlásának benyújtása és közzététele csak különleges esetben, a főügyész vagy az ügyészség előzetes engedélyével lesz lehetséges. A rendőrségi anyagot kiszivárogtató hivatalos személy az új törvény szerint három évig terjedő szabadságvesztést kaphat.

Az új törvény nem vonatkozik tehát a Benjamin Netanjahu ellen már lezárás előtt álló 1000-es akta („ajándékozási” – korrupciós), vagy 2000-es akta (médiabefolyásolási – befolyással üzérkedés) ügyére, sem David Bitán korrupciós megvesztegetési ügyére, és minden bizonnyal a már megkezdett, de a miniszterelnököt még hivatalosan nem érintő 3000-es tengeralattjáró-ügyben sem lesz alkalmazható.

Izraelinfo logo

Netanjahu: “A Hamászon és a gázaiakon múlik, hogy csend lesz-e az övezetben”

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerdán beszélt az Izraeli Légierő ünnepségén, ahol elmondta: “Nem tűrjük el, hogy a Hamasz vagy más terrorista szervezet Izrael állama ellen támadást intézzen”. Azt szeretnénk, hogy a helyi lakosság nyugodtan és csendben élje az életét, de a döntés, hogy Gázában csend lesz-e, elsősorban Gázán múlik” – mondta Netanjahu.

Netanjahu azt is hangsúlyozta, Izrael nem engedi meg az iráni térhódítást Szíria területén. (Új kelet online)

Izraelinfo logo

Permetezés miatt kerülni kell a kirándulást az izraeli erdők nagy részében

December 27-28 és 31-én permetezni fogják Izraelben a tengerparti és közép-izraeli erdőségeket a fenyő-búcsújáró lepje és lárvája elleni  – jelentették be a hatóságok. Az érintett területek: Rosh Ha’ayin, Kula, Shoham, Ben Shemen, Modi’in, Tzara, Magenim, Gezer, Harel, Tzalfon, Yissai, Massuah, Haruvit és a Británia Park.

Arra kérik a lakosságot, ne látogassák ezeket a helyeket a permetezés ideje alatt. Bár a permetezést olyan szelektív biológiai szerrel végzik, amely kizárólag ennek a hernyófajtának a lárváját célozza, ajánlatos nem érinkezésbe lépni a vegyi anyaggal.

A fenyő-búcsújáró lepje és szőrös hernyója nem csak károsítja az erdőket, de látványa is elég visszataszító és már az érintésük is igen veszélyes: testüket szögesdrótszerűen körbevevő szőrtüskék a thaumetopoein nevű mérget tartalmazzák, amely érintése allergiás tüneteket, kiütéseket okoz.

„A következő megálló: Donald J. Trump”

Donald Trumpról akarja elnevezni egy tervezett jeruzsálemi metróvonal egyik állomását Yisrael Katz izraeli közlekedési miniszter – adja közre a Politico.

Katz ötletének apropójául természetesen Donald Trump Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő határozata szolgált. A terv szerint a „Donald John Trump, nyugati fal” állomás a Jeruzsálemet Tel-Avivval összekötő gyorsvasút egyik földalatti megállója lenne – a projekthez ugyanis 700 millió dollár értékben két, Jeruzsálem alatt futó, felszín alatti állomást is kialakínának, ezek egyike viselhetné az amerikai elnök nevét.

A közlekedési miniszter bízik abban, hogy ötletét sikerülhet elfogadtatnia, ám annak megvalósítása körülményesebb lehet: a jeruzsálemi Templom-hegy ugyanis nemcsak a zsidóság, de a muszlimok számára is különös jelentőséggel bír.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.