Akik nem jutottatok még Új Kelet újsághoz, de már szeretnétek olvasni, válasszatok “a szerk.” ajánlatából: Dona Gracia, Csillagos házak, Lányommal sorozat, Donald Trump Jeruzsáleme – és mi közzetesszük az általatok választott cikket az Izraelinfo Új Kelet újság fülén 🙂

Elmondhatjuk, hogy manapság hanuka a legnépszerűbb zsidó ünnep. Izraelben és a diaszpórában a zsidók többsége a csodát, a téli fényt, a makkabeusok győzelmét ünnepli. A polgárháború eredményét, melyben zsidók zsidókat öltek. A hagyományt megtartók a hellenizált, asszimilálódásra erőszakkal kényszerített zsidókat, akik megtagadták a Tórát, a körülmetélést és a zsidóként élést. A szörnyű vérengzés fölött azonban szemet huny a hagyo­mány, és felülírja a nyolc napig tartó csoda, a Szentélyben égő láng, a zsidó győzelem. Így hunyunk szemet a szentföldi építészet sokszor meghökkentő malőrjein és logikának ellentmondó furfangjain. Szemeink gyönyörködnek a Bauhaus festői fehérjéről aláhulló villanykábelekben, a stílusra fókuszálva más nézőpontot választunk, és máris a festői gikszerek közt vagyunk otthon és itthon, a Tórát alapul véve pedig József és a csodakabátja elkísér bennünket a fény ünnepén.

A Tóra hanukai hetiszakasza a Mikéc. A főszereplő benne József, az álomfejtő, az első közgazdász, a testvérbéke élharcosa.

Beresit 41:25. És mondta József Fáraónak: … 27. És a hét sovány és rút tehén, mely utánuk följött, az hét év, meg a hét üres kalász, a keleti széltől perzselve – lesz az éhség hét éve.

Hét kövér és hét sovány év, és ezzel József feltalálta a gazdasági ciklust és benne az üzletet. A méltatlanul kevéssé ismert zsidó üzletasszonyra, Dona Graciára, Markovits Mária nem mindennapi írásával emlékezünk.

A hetes fontos szám. A hétfejű sárkány, a hét törpe, a 007-­es ügynök, a hét mesterlövész, az omer­számlálás hétszer hét napja, a kereszténység hét fő erénye, a hét főbűn, a kis Buddha hét lépést tett meg a születésekor, az iszlámban hét föld és hét menny létezik, a taoista jin­jangban a jang szimbolikus száma is épp a hetes. A világ hét csodája közt tartom számon az olyan embereket, mint Lénárt András, aki a Csillagos házak projektet mutatja be, melynek nyomán ma Budapesten számos ház falán emléktábla jelzi a (zsidó) történelmet.

Beresit 41:41. És mondta Fáraó Józsefnek: Lásd, én tettelek téged Egyiptom egész országa fölé. 42. És lehúzta Fáraó a gyűrűjét kezéről és rátette azt József kezére, felöltöztette őt bisszusruhába és tette az arany láncot a nyakába.

 A Fáraó nemcsak a népe jövőjét álmodta meg, de Józsefnek is fényes jövőt álmodott. Jövőről, futurisztikus tel­-avivi építészetről és egy bájosan nagyszájú kislány gondolatairól szól Fenyves Gabi Lányommal sorozatának aktuális része.

Beresit 41:50. Józsefnek pedig született két fia, mielőtt elérkezett az éhség éve, akiket szült neki Osznász, Pótifera, Ón papjának a leánya. 51. És elnevezte József az elsőszülöttet Menássénak: mert elfelejtette velem Isten minden bajomat és atyám egész házát. 52. A másodikat pedig elnevezte Efráimnak: mert megszaporított engem nyomorúságom földjén.

Efraim és Menase az első testvérpár, akik nem harcolnak egymással. Ezzel a Tóra eddigi testvérharcainak sorát törik meg, és ezzel a gondolattal áldják meg péntek este a szülők a gyerekeiket. De vajon testvérünk, barátunk vagy ellenségünk­-e az amerikai elnök, Donald Trump? Ezt járja körül ezen lapszámunk vezércikkében Steiner Kristóf.

Beresit 44:16. És mondta Júda: Mit mondjunk uramnak, mit szóljunk és mivel igazoljuk magunkat? Isten megtalálta szolgáid bűnét! Íme, mi rabszolgái vagyunk uramnak, mi is és az is, akinek kezében a serleg megtaláltatott. 17. De ő mondta: Távol legyen tőlem, hogy ezt megtegyem; az, akinek kezében a serleg megtaláltatott, az legyen rabszolgám, ti pedig menjetek békében atyátokhoz.

József Benjámin zsákjába csempészteti a serleget, és ezzel rabszolgájává teszi a féltve imádott legkisebb fiút. Így végződik a Mikéc hetiszakasz, rejtéllyel, fondorlattal és megkegyelmezéssel. Ahogyan az izraeli építészet is olykor talányos, de nem haragszunk rá, mert az ország épül és bizony egyre szebb.

Szép épülést, kellemes olvasást!

Vadász Éva, az Új Kelet újság főszerkesztője

Kinek az írását olvasnád leginkább?

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

Az írás az Új Kelet újság 2017 decemberi számában is megjelent nyomtatásban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.