Szilveszter/Novi God Izraelben

A nagyon hideg és esős időjárás sem tántorította el izraeliek ezreit, hogy országszerte megünnepeljék 2018 beköszöntét.

Annak ellenére, hogy a szilveszter, vagy ahogyan a volt szovjet tagállamokból származókat követve egyre többen nevezik, a Novi God, nem hivatalos ünnep és nem munkaszüneti nap Izraelben, sok szekuláris izraeli ünnepelte tegnap a polgári újév kezdetét.

A Magen David Adom, az izraeli mentőszolgálat jelentése szerint az éjszaka folyamán 51 emberhez kellett kiszállniuk alkohol mérgezés miatt, 13-at eszmélet vesztés miatt vittek kórházba, Beer Seván és Tel-Avivban késelés miatt kellett kezelni két embert.

Az újévi ünneplésekre a rendőrség már előre óvintézkedésekkel készült, bűnüldözési egységek, különleges alakulatok és a határőrség katonái járőröztek a városközpontokban. Sok közlekedési rendőrt és önkéntest bevetettek alkoholellenőrzésre a közutakon.

Izraelinfo logo

A  Likud annektálná Ciszjordániát – a kormány meg bojkottálja

A Likud párt Központi Bizottsága egyhangúlag jóváhagyta tegnap azt a javaslatot, amely felhívja a párt vezetőit, tegyenek lépéseket, hogy Izrael hivatalosan is annektálja Ciszjordániát (Júdea és Somron izraeli telepeit).

Netanjahu, aki eddig megakadályozta az ehhez hasonló, ideológiai kérdéseket érintő szavazást, ezúttal nem avatkozott be – de nem vett részt az eseményen és így nem is szavazott.

A határozatnak nincs kötelező ereje, az arról szóló szavazást 900 likud tag kérésére tartották meg pártösszejövetelen, amelyen a kormány likud párti képviselőinek zöme részt vett.

“Itt az ideje, hogy izraeli szuverenitás legyen Judeában és Szamáriában” – hangsúlyozta  Hotovely miniszterhelyettes.

A döntés szövege szerint: “Judea és Szamária (Ciszjordánia) és örök fővárosunk, Jeruzsálem felszabadításának 50. évfordulóján a Likud Központi Bizottsága felhívja a párt választott tisztségviselőit, tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy a felszabadított területek zsidó településein szabadon lehessen építkezni és alkalmazni az izraeli törvényeket és az állami szuverenitást.”

Az izraeli kormány ugyanakkor tegnap együttműködési megállapodást írt alá az Európai Unióval, amely egy olyan záradékot is tartalmaz, amely szerint az a telepekre nem vonatkozik. A közös projekt célja a régió társadalmi-gazdasági fejlesztése, valamint az innováció és a versenyképesség ösztönzése az oktatás, a kutatás, a technológia, a foglalkoztatás és a környezetvédelem területén. Az EU álláspontjának megfelelően ez a projekt is tartalmaz egy záradékot, amely kifejezetten kimondja, hogy nem hajtható végre az 1967-es határokon túli területeken, más szóval a ciszjordániai településeken, Kelet-Jeruzsálemben és a Golán-fennsíkon nem vehetik igénybe a támogatásokat. A megállapodást Tzipi Hotovely helyettes külügyminiszter (Likud) és az Ayelet Shaked (Zsidó Otthon) igazságügyminiszter írták alá, egyikük sem jelezte ellenkezését a záradék miatt.

Izraelinfo logo

Közel 9 millió Izrael népessége 2017-ben

A polgári év előestéjén az izraeli Központi Statisztikai Hivatal közzétette a 2017-es évre vonatkozó népességi adatokat.

2017. december 31-én Izrael népessége megközelítőleg 8 millió 973 ezer fő. A teljes népesség 74,6% zsidó, 20,9% arab és 4,5% a nem arab keresztény illetve vallás szerint nem besorolt személyek. Tovább>>>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.