Még egységesebb Jeruzsálem

A Kneszet 64-51 arányban jóváhagyta a Jeruzsálemről szóló alaptörvény módosítását, így a jövőben minden olyan diplomáciai döntés meghozatalához, amely Jeruzsálem városát érinti és a város bármely részét idegen hatalomnak adná át, kétharmados többség, azaz a 120-ból 80 képviselő beleegyezése szükséges majd. Jeruzsálem területi megosztását eddig is tiltotta az alaptörvény, de mivel az nem tartalmazott külön rendelkezést – egyszerű többséggel is módosítható volt.

A Kneszet ugyanakkor megnehezítette a Jeruzsálem önkormányzati határainak megváltoztatására vonatkozó szabályokat is, vagyis Jeruzsálem palesztin-lakta negyedeinek külön (izraeli) önkormányzati egységgé nyilvánítását. Az eredeti törvényjavaslattal ellentétben, amely szerint a miniszterelnök maga dönthetett volna az önkormányzati határok felosztásáról, ehhez a jövőben szükség lesz a Kneszet jóváhagyására is. A jelenleg elfogadott törvény azonban még mindig megengedőbb a ma hatályos szabálynál, mert ezentúl a jóváhagyáshoz nem lesz szükség minősített (61 képviselő) többségre.

Izraelinfo logo

Vádat emeltek Ahed Tamimi ellen, aki izraeli katonákat inzultált

Az izraeli katonai ügyészség vádat emelt az ellen a 17 éves palesztin lány ellen, aki egy interneten terjedő videón látható, amint két izraeli katonát lökdös, ütlegel és rugdos. Tamimi és unokatestvére a ciszjordániai Nabe Szaleh palesztin faluban ment oda két ott őrködő izraeli katonához, akik igyekeztek nem reagálni a lány támadására. Az esetről a lány anyja és unokatestvére készítettek videót a telefonjukkal.

Tamimit 5 rendbeli bűncselekménnyel, köztük súlyos testi sértéssel, biztonségi erők megzavarásával és izgatással vádolják, fogvatartását további nyolc nappal meghosszabbították.

Izraelinfo logo

Netanjahu elutasította Rohani állítását, hogy Izrael áll az iráni tüntetések mögött

Elutasítva az állításokat, hogy Izrael áll a közelmúltbeli iráni tiltakozások mögött, Benjamin Netanjahu miniszterelnök dicsérte a “kegyetlen rezsim” ellen harcoló “hős” tüntetőket, egy hétfőn közzétett videóüzenetében.

“Hallottam ma az iráni elnök, [Hasszán] Rohani azon állítását, hogy Izrael áll az iráni tiltakozások mögött. Ez nem csak valótlan. Ez nevetséges. És Rohanival ellentétben én nem fogom inzultálni az iráni népet. Ők jobbat érdemelnek,” mondta a miniszterelnök. (ujkelet.live)

Izraelinfo logo

Annektálná a ciszjordániai telepeket a Likud

A kormányzó Likud párt központi bizottsága egyhangúlag megszavazott vasárnap este egy határozatot a Ciszjordániában létesített zsidó telepek Izrael általi annektálásáról.

Megfigyelők szerint a döntés egy újabb eltávolodás a párt részéről attól az elgondolástól, amelyet a nemzetközi közösség régóta támogat, hogy Izrael mellett létrejöjjön a palesztinok önálló állama. A palesztin vezetés elítélte hétfőn a határozat meghozatalát, és azzal vádolta meg Donald Trump amerikai elnököt, hogy Közel-Kelet-politikája elfogult Izraellel, és ezzel felbátorítja a Likudot.

A palesztin állam létrehozása Ciszjordánia és a Gázai övezet területén egy reménybeli izraeli-palesztin békemegállapodás része lehetne, de ha Izrael annektálja a zsidó kolóniákat, akkor a palesztinoknak legfeljebb egy zsebkendőnyi hely marad államuk számára, vagyis gyakorlatilag nem valósulhat meg a konfliktus “kétállami megoldása” – állapította meg az AFP francia hírügynökség. Folytatás >>

Izraelinfo logo

Esővel, hóval, lehűléssel kezdődik az újév

2018 valódi téli időjárást hozott Izrael-szerte.

A Hermon hegyén több, mint 15 centiméter hó esett, és a havazás várhatóan estig még folytatódik. A heves esőzések miatt több központi fekvésű városban voltak árvizek. A legtöbb csapadékot (46 mm) Haifán mérték.

Ma tovább folytatódik a viharos időjárás, a Földközi-tenger menti városokban további áradásoktól tartanak. Az eső várhatóan tovább terjed a Negev sivatag és a Holt-tenger irányába, ahol nagy valószínűséggel szintén áradások és ezért útlezárások várhatók. Este fokozatosan csökken és gyengül az eső, de továbbra is télies lesz az idő.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.