Trump megfenyegette a Palesztin Hatóságot

Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésben fenyegette meg a Palesztin Hatóságot, amiért nem hajlandó béketárgyalásokat folytatni Izraellel.

“Évente több százmillió dollárt fizetünk a palesztinoknak, és sem elismerést, sem tiszteletet nem kapunk tőlük. Még csak tárgyalni sem akarnak hosszú távon … egy békemegállapodásról Izraellel” – írta az amerikai elnök, a Palesztin Hatóság tisztségviselőire célozva.

“Ha a palesztinok nem akarnak tovább békéről tárgyalni, nekünk miért is kellene súlyos pénzeket fizetnünk nekik?” – fejtegette Trump.

Az elnöki mikroblog-bejegyzésből azonban nem derült ki egyértelműen, hogy Trump milyen támogatást vonna meg a Palesztin Hatóságtól. Tovább >>

Izraelinfo logo

Börtönbe kerülhetnek a migránsok, ha nem hagyják el Izraelt

Börtön vár azokra a szudáni és aritreai menekültekre, akik illegálisan érkeztek Izraelbe, és nem hajlandóak elhagyni az országot annak ellenére, hogy a hatóságok kötelezik erre őket.

A Netanjahu vezette kormány által már elfogadott jogszabáyok és egyezmények szerint 3500 dollárt, vagyis 900 ezer forintot kap az, aki tartózkodási engedélyének lejártával hajlanó elhagyni Izraelt, aki pedig megtagadja azt, meghatározatlan időre börtönbe zárható. A legtöbb afrikai menekült ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkezik, azonban azt három havonta meg kell hosszabbítaniuk. A hatóságok bejelentése alapján több ezrüknek mostantól nem fogják meghosszabbítani az engedélyeket.

Augusztusban a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, ki lehet utasítani Izraelből az aritreai és szudáni menedékkérőket Ruandába, de csak azzal a feltétellel, hogy a két ország közötti megállapodást megváltoztatják, és az nem teszi többé kötelezővé a kiutasított beleegyezését. Az ítéletet követően Benjamin Netanjahu miniszterelnök bejelentette, hogy megkötötték Ruandával a megfelelő megállapodást, így lehetséges a beleegyezés nélküli kitoloncolás.

Jelenleg 38 ezer illegális, többnyire gazdasági menekült tartózkodik az országban, a mostani döntés mindössze 1400 emberre vonatkozik, a gyermekekre, idősekre és emberkereskedelem áldozataira nem alkalmazzák.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) úgy véli, hogy a szabályozás sérti az izraeli és a nemzetközi jogot is.

Izraelinfo logo

50 évvel a kitiltás után: A Beatles-es Ringo Starr végre felléphet Izraelben

1966-ban a Beatles Izraelben akart koncertezni, de az akkori kormány nem engedte be őket, mert úgy érezték, rossz hatással lennének a fiatalokra. Azóta eltelt 50 év és Ringo Starr nyáron végre fellép Tel-Avivban. Már nem veszélyes.

Napokon keresztül tárgyalta a világsajtó, hogy Lorde, az Új-Zéland-i énekes lemondta izraeli látogatását, de a csalódott rajongók vagy legalább a szüleik és nagyszüleik vigasztalódhatnak, mert Ringo Starrt nem zavarja a bojkott-mogalom és megy is zenélni a nyáron Tel Avivba.

Rögtön két buli is lesz, hogy be tudják osztani az elmúlt 50 évre a Beatles izraeli szerelmesei, június 23-án és 24-én a Menorah Mivtahim Arénában, ahol a rock más óriásai együtt zúznak majd Ringo Starral. (mazsihisz.hu)

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.