A kneszet előszavazásban elfogadta a terroristák halálbüntetését

A Sin Bet, a Moszad és a hadsereg tiltakozása ellenére a kneszet 52:49 arányban szerdán megszavazta Avigdor Liberman javaslatának napirendre tűzését, hogy a terroristákat halálbüntetéssel lehessen sújtani. A Sin Bet azért ellenzi a törvényt, mert zsidók elrablásához vezethet az egész világon, akiket fogolycseretárgyalásokhoz ejthetnek rabul a palesztin terrorszervezetek. A katonai bíróságok a jelenlegi törvények szerint is kiszabhatnak halálbüntetést. Izraelben mindeddig csak a másod világháború idején a zsidók Auschwitzba szállításáért felelős Adolf Eichman esetében szavaztak meg, és hajtottak végre halálbüntetést. A törvényjavaslatnak még hosszú, rögös utat kell végigjárnia beiktatásáig, és a hasonló indítványok eddig mindig rendre elbuktak a törvényhozás valamely állomásán.

Izraelinfo logo

Vádalku készül David Bitán ellen

A rendőrség a közeli napokban várhatóan vádalkut köt Dror Galor építési vállalkozóval David Bitán, a kormánykoalíció volt elnökének korrupciós ügyében. Ennek keretében Galor beismeri negyedmillió sékel megvesztegetési pénz átadását Mose Joszefnek, David Bitán bizalmasának. A kenőpénz fejében Bitán megígérte, hogy kijárja több építkezési projektjének előrébb vitelét kapcsolataival a tel-avivi városházán. Galorra a vádalku szerint a kormányzati korrupcióért mindössze néhány hónapos börtön és jelentős pénzbüntetés vár, mert elárulja a rendőrségnek az ügylet minden részletét.

Izraelinfo logo

Uganda tagadja az izraeli menekültegyezményt

Henry Oryem Okello, Uganda külügyminisztere szerdán tagadta, hogy Uganda egyezményben kötelezte volna magát az Izraelből kiutasított afrikai menedékkérők befogadására. Előzőleg az izraeli hatóságok leveleket kézbesítettek a főként Szudánból és Eritreából érkezett afrikai menekülteknek, amelyben felszólították őket, hogy 90 napon belül hagyják el az országot, térjenek vissza hazájukba vagy Ugandába, vagy Ruandába. Jelenleg mintegy 38 ezer afrikai menedékkérőt érintenek a kormány őket Izrael elhagyására kényszerítő intézkedései.

Izraelinfo logo

Műtőasztalon Kaja Netanjahu

A Netanjahu család kutyáját Jaír Netanjahu vitte el az állatkórházba, ahol megoperálták egyik mellső lábát. A 12 és fél éves állat húzta a lábát, s fájdalmai nyomán műtétről határoztak az állatorvosok. Kaja két és fél éve került a Netanjahu családhoz, s azóta rendszeresen szerepel a helyi médiában. A miniszterelnök családja örökbefogadásával az elaltatástól mentette meg Kaját, s kutyák befogadására buzdította honfitársait is. Később Kaja egy hanukkai ünnepségen többeket megharapott, köztük Likudos képviselőket is, és ezért tíz napos karanténbe került. Emiatt a kneszet törvényt is módosított (nagyon helyesen): ezentúl a rosszul nevelt kutyák házi őrizetben is letudhatják az ilyenkor kiszabott karantént. Néhány hónapja a kutya azzal került a címlapokra, hogy Jaír Netanjahu, a kormányfő fia nem csak otthagyta ürülékét egy parkban, mint eb a szaharát, hanem be is szólt egy nőnek, aki erre figyelmeztette.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.