Likud kizárná a tiltakozó képviselőnőt

David Amsalem, a Likud koalíciós elnöke a párt bíróságához fordult, hogy zárják ki Saren Haszkelt, a fiatal képviselőnőt, aki bejelentette, hogy nem akarja megszavazni a szombati boltbezárás Sasz párt követelte törvényét. Nem csak a világi képviselőnő tiltakozik az ultraortodoxok követelése ellen, a párt számos képviselője közölte, hogy elveivel ellentétes egy efféle törvény. Komoly nehézségekbe ütközik az átviteléhez szükséges többség a kneszetben, ezért múlt hétről erre a hétre halasztották. A korrupciós ügyei miatt meggyengült Netanjahut Arie Deri a Sasz elnöke sarokba szorította: kilép a kormányból, ha nem szavazzák meg a szombati boltbezárást. Netanjahu nem akar választásokat, és ezért koalíciós partnerei egyre nyíltabban zsarolják: Liberman a halálos ítélet-törvénnyel, és korábban az askenázi ultraortodoxok a szombati vasútkarbantartás tiltásával.

Izraelinfo logo

Abbász visszakapcsoltatja a gázai áramot

Mahmúd Abbász és a Palesztin Hatóság kérésére Izrael visszakapcsolja a Gázai övezetnek átadott áramot a Június közepe előtti szintre, az övezetben élők ismét napi nyolc órán át kapnak áramot az azóta lecsökkentett napi 3-4 órás áramellátás helyett. A katonai rádió szerint Abbász ezzel a gesztussal próbál valamit nyújtani a gázaiaknak, akik eddig nem észlelhettek semmiféle változást a Fatah és a Hamász őszi kibékülése óta. Bővebben >>

Izraelinfo logo

#metoo Izrael: a Seba kórház vezető orvosa is zaklatott

Felfüggesztették Yehuda Adler professzort, a kórház egyik vezető orvását, mert számos fiatal rezidens orvosnő jelentette méltatlan, szexuális zaklató viselkedését. Yehuda Adler, aki megpályázta a Wolfson kórház igazgatói posztját tagadja a vádakat.

Izraelinfo logo

Nyitott előválasztások és képviselőjelölt választások lesznek a Merecben

A balliberális Merec párt vezetősége vasárnap este elhatározta, hogy bárki jelöltetheti magát a párt vezetőjének és kneszet képviselőjének. A párt a következő napokban tagfelvételt hirdet, hogy gyarapítsa eddigi 18 ezres létszámát. Az összes tag közösen fogja megszavazni a párt elnökét valamint választási listáját, szemben az eddigi gyakorlattal, amelyben egy ezer tagú naggyűlés voksolt.

Izraelinfo logo

Közzétették a BDS feketelistát

A stratégiai ügyek minisztériuma vasárnap közzétette azoknak az Izrael bojkottálását követelő szervezeteknek a listáját, melyeknek vezetőit is aktivistáit nem engedik be az ország területére. A feketelistán európai, észak- és dél-amerikai egyesületek, valamint egy dél-afrikai és egy nemzetközi szervezet szerepel, s köztük van a baloldali Jewish Voice for Peace, vagyis Zsidó Hang a Békéért nevű csoport is. Ennek az utóbbi szervezetnek a tagjai elvileg egy zsidó nagyszülő igazolása esetén továbbra is alijázhatnak, ami legalábbis kérdéseket vet fel. A témáról bővebben itt olvashattok >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.