Mitől félnek legjobban az izraeliek?

Giváti - izraeli harcoló alakulat - fotó: IDF /Flickr

Az embernek vannak olyan alapfélelmei, amelyek feltehetően a világ minden pontján azonosak. A különböző kultúrák ugyanakkor az egyes félelmek változó intenzitásával, de specifikus félelmekkel is jellemezhetőek. Ezeket elég jól tükrözi a helyi média, amely közben maga is alapvetően befolyásolhatja azt, hogy mitől és mennyire félnek vagy sem az emberek.

Az elmúlt évben 20 halálos áldozata volt az Izraelben elkövetett merényleteknek.

A közúti balesetben elhunyt áldozatok száma ugyanebben az esztendőben 362. Ebből 109 elgázolt gyalogos, köztük 63 gyerek és nyugdíjas áldozat.

Hogy mitől félnek legjobban az izraeliek? Abból a tényből, hogy az itteni médiában Izrael biztonsági fenyegetettsége sokkal nagyobb figyelmet kap a napi szinten halállal végződő közúti baleseteknél, nem következik szükségszerűen, hogy jobban aggaszt bennünket az Izrael-ellenesség mint a közlekedési balesetek, de attól ez még igaz lehet.

A Közlekedésügyi Minisztérium öt egymást követő évben sem tudta elérni az általa kitűzött célt, vagyis 300 alá szorítani ezt a borzalmas számot. A járművezetők, biciklisek, gyalogosok felelőssége mellett az államnak és a médiának is óriási felelőssége van a megelőzésben, a szabálytalanságok szankcionálásában.

Ha a (köz- illetve közösségi) médiában legalább annyi figyelmet szánnánk a közúti forgalom veszélyeire mint az egyéb biztonsági kérdésekre, már sokat javulhatna a helyzet.

Kérdés: A közösségi médiában tavaly kattintott ‘like’-jaink/megosztásaink  milyen arányban kapcsolódtak a két említett témához?

Mindannyiunknak van valamekkora hatóereje. Néha akár egy aprócska ‘like’ is életet menthet.

Pedagógus, tanár Jeruzsálemben, az Izraelinfo állandó szerzője

Ha tetszett az írás, támogass bennünket, hogy többet és jobbat készíthessünk!