Palesztinok tucatjai sebesültek meg az izraeli erőkkel történt összecsapásokban

Legkevesebb 35 palesztin megsebesült pénteken az izraeli biztonsági erőkkel történt összecsapásokban a Gázai övezet határán és Ciszjordániában – közölte a Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma és a Vörös Félhold.

Értesülések szerint 25 palesztint éles lőszerrel, további 10-et pedig gumilövedékkel sebesítettek meg.

Az izraeli hadsereg azt közölte, Ciszjordániában 17 helyen összesen mintegy 850 tüntető dobálta kövekkel a katonákat, és égő gumiabroncsokat gurított feléjük. A katonák könnygázzal és gumilövedékekkel válaszoltak.

Összesen ezer palesztin tüntetett a Gázai övezetet Izraeltől elválasztó határkerítés közelében fekvő négy helyszínen. A izraeli hadsereg közölte: a katonák éles lőszert használtak három hangadóval szemben, akik állításuk szerint veszélyt jelentettek a biztonsági erőkre nézve.

A befolyásos, Al-Ajjam című palesztin lap pénteken azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy „háborút kezd a palesztin nép, a Palesztin Hatóság és annak vezetése ellen”.

Ismert, december 6-án Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának, és bejelentette, hogy az amerikai nagykövetséget átköltözteti Tel-Avivból Jeruzsálembe. Izrael üdvözölte, a palesztinok viszont elítélték az amerikai döntést, és zavargások kezdődtek az 1967-ben megszállt palesztin területeken.

A tiltakozási hullám során eddig 17 palesztin halt meg.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI