Ellenőrizni fogják a szombati szupermarket törvény betartását

Mose Gafni, az Egyesült Tórapárt képviselője egy nyilvánosságra került hangfelvétel tanúsága szerint bejelentette, hogy két hónapon belül ellenőrök százai fogják felügyelni a szombaton boltbezárásokról szóló szupermarket törvény betartását. A Kikar Sabat című lapban megjelentek szerint két hónapja egyezség született a miniszterelnökkel, amely szerint a belügyminisztériumban a beszivárgók elleni több száz nem zsidó vallású ellenőr fog eljárni a szombati ellenőrzések ügyében. „Nem csak megőrizzük a status quot, hanem tovább is visszük a szombat tiszteletének ezen kérdésében”- mondta Gafni.

Izraelinfo logo

Felemelik a miniszterek fizetését

A kneszet felemelte havi mintegy ötezer sékellel a miniszterek fizetését, ezentúl bruttó 44 223 sékelt vihetnek haza. A miniszterhelyettesek háromezerrel kapnak többet, havi 39 149 sékelt fognak kapni. A miniszterelnök pedig 49 554 sékel bruttót kap ezentúl.

Izraelinfo logo

Tavaly tovább drágultak a lakások- de kevésbé

2017-ben 2,4 százalékkal tovább nőtt a lakások ára Izraelben, de drágulásuk az előző évekhez képest mérsékeltebb volt. Október-novemberben egyenesen 0,3 százalékos csökkenést mértek az előző két hónaphoz képest. A lakásbérletek ára tavaly a lakásárakhoz képest csekélyebb mértékben, csak 1,5 %-al nőtt.

Izraelinfo logo

Amir Benajun nem énekelhet Amerikában

Az amerikai hatóságok megtagadták a beutazó vízumot Amir Benajun népszerű énekestől, aki a nemzetközi holokauszt napon szervezett megemlékezésen énekelt volna a tengerentúlon január 27-én. Azért nem engedik be, mert nem sikerült meggyőznie az amerikai konzult, hogy szereplése végeztével hazatér Izraelbe. Benajun a következő, az utolsó még életben lévő túlélőt megidéző dallal készült amerikai szereplésére:

Izraelinfo logo

A kritikusok is díjazták Gal Gadotot

A Kritikusok választása díjak múlt csütörtökön, Santa Monicában tartott gáláján az izraeli (és kárpátaljai felmenőkkel rendelkező) Gal Gadot a #SeeHer díjat nyerte el. Az indoklás szerint Gadot karakterformálásával „feszegeti a határokat” és „átalakítja a sztereotípiákat” a vetítővásznakon. Gadot a színészek feladatának és a szuperhősök világának hasonlóságaikról beszélt, hozzákötve az istennő küldetését Hollywood legújabb történéseihez.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=PD-hA8hYVGo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.