Izraeli katonák lelőtték a múlt heti rabbigyilkosság egyik feltételezett elkövetőjét

Izraeli katonák csütörtökre virradóra tűzharcban lelőtték a múlt heti ciszjordániai rabbigyilkosság egyik feltételezett elkövetőjét, és két gyanúsítottak őrizetbe vettek; a lövöldözésben két izraeli katonai is megsebesült.

A lövöldözés a ciszjordániai Dzsenínben történt. A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint Ahmed Dzsarar palesztin gyanúsított halt meg az összecsapásban. A katonák elfogtak két, a merénylet elkövetésével gyanúsított palesztint, akik ugyancsak megsebesültek a lövöldözésben. Részletek…

Izraelinfo logo

Trump: mégsem költözik idén az amerikai nagykövetség

Donald Trump amerikai elnök visszautasította Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdai kijelentését, miszerint ez utóbbi biztos abban, hogy az amerikai nagykövetség egy éven belül Jeruzsálembe költözik.

Trump tegnap a Reuters hírügynökségnek adott interjúban azonban “egy egészen más forgatókönyvről” beszélt, állítása szerint erről egyáltalán nincs szó.

A nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése Trump központi kampányigérete volt, majd az elmúlt év december 6-án be is jelentette az amerikai nagykövetség átköltöztetését, azonban a már 1995-ben ezügyben meghozott kongresszusi határozat végrehajtását az eddigi elnökökhöz hasonlóan továbbra is felfüggesztette.

Izraelinfo logo

Abbász sürgeti a muszlimokat, hogy szolidaritásuk jeléül látogassanak Jeruzsálembe

A muszlimoknak éppen most kellene Jeruzsálembe látogatniuk szolidaritásuk és összetartásuk jeléül – jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök szerdán Kairóban. “Jeruzsálem örökös fővárosunk, amelyhez éppúgy hozzátartozunk, mint ő hozzánk” – hangoztatta Abbász a nagy tekintélyűegyiptomi al-Azhar Egyetem által rendezett konferencián. Továbbá arról biztosította a szent városba vágyókat, hogy látogatásukkal nem Izraelt fogadják el. “A rablátogatás nem a börtönőr elfogadását jelenti” – emelte ki. “A muszlimok, arabok és keresztények látogatása támogatást ad a városnak, (arab) lakóinak, s védelemmel ér fel kegyhelyei számára is” – mutatott rá a palesztin elnök. (MTI/dpa/TASZSZ/AP)

Izraelinfo logo

35 író és értelmiségi fordult levélben a miniszterelnökhöz: “Állítsák meg a menedékkérők kitoloncolását”

A levelet, amelyet a miniszterelnökön kívül a parlamenti lépviselőknek és a minisztereknek is címezték, többek között David Grossman, Amos Oz, A.B. Joshua, Meir Shalev, Etgar Keret és Agi Mishol írta alá. “Történelmünk forog a sírjában, amit most ásnak neki” – írják. “A zsidóknak tilos menedékkérőket üldözni és deportálni, Izrael nem okozhat ilyen humanitárius katasztrófát…”  Az aláírók azt hangsúlyozzák, hogy Izraelnek valójában nincs menekültügyi problémája, a menedékkérők száma a lakosság fél százalékát sem éri el, az országnak nem ütközik gazdasági nehézségbe befogadni ezeket a menekülteket, van elég munkalehetőség számukra. A levél írói felvetik, hogy amíg mintegy 100 000 külföldi állampolgár, legtöbbjük Kelet-Európából érkezve érvényes engedély nélkül tartózkodik Izraelben, mégis csak az Afrikából származó, valós veszély miatt védelemre szoruló 35 ezer menedékkérő csak a az üldöztetés és a kényszerű kiutasítás célpontja.

A Netanjahu vezette kormány által már elfogadott jogszabáyok és egyezmények szerint börtön vár azokra a szudáni és aritreai menekültekre, akik illegálisan érkeztek Izraelbe, és nem hajlandóak elhagyni az országot annak ellenére, hogy a hatóságok kötelezik erre őket. 3500 dollárt, vagyis 900 ezer forintot kap az, aki tartózkodási engedélyének lejártával hajlanó elhagyni Izraelt, aki pedig megtagadja azt, meghatározatlan időre börtönbe zárható illetve akarata ellenére kitoloncolható Ruandába, erre a feladatra már toborozzák a rendészeket.

Izraelinfo logo

Ahed Tamimi börtönben marad

Az észak-izraeli Ofer katonai bírósága úgy döntött, hogy fenntartja hatósági őrizetét, nem helyezi szabadlábra Ahed Tamímit. A palesztin lány ellen 12 pontban emeltek vádat, köztük testi sértés és erőszakra uszítás miatt.

Ahed Tamimi és anyja, Nariman – mindkettőjükről videófelvétel készült, ahogy a ciszjordániai Nabi Saleh faluban izraeli katonákat lökdösnek és pofoznak – az ellenük folyó büntetőeljárás befejezéséig börtönben maradnak, a katonai bíróság azonban már január 5-én elrendelte az unokatestvér Nour szabadon bocsátását, mondván, hogy a 21 éves nő elleni vádak kevésbé súlyosak.

A katonai bíróság ezzel elfogadta az ügyészség álláspontját, miszerint a palesztin lány olyan állításokat tett, amelyek alapján felmerült annak gyanúja, hogy támogatja az izraeli hatóságok tagjai ellen késekkel vagy kövekkel végrehajtott támadásokat és az öngyilkos merényleteket, mindez még fiatal kora ellenére is indokolja további bebörtönzését.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.