A vihar folytatódik: A partmenti 2-es út Yanai csomóponthoz közeli szakaszát péntek reggel mindkét irányba lezárták, mivel sártenger borítja az utat és víz áramlik rajta. A járművezetőket felkérték, hogy alternatív útvonalakat használjanak. Nachum Malik meteorológus szerint a legerősebb szelet Tel-Aviv környékén mérték, ahol 120 kilométer/óra sebességgel tombolt. Az esőmennyiség csúcspontja felső Galileában volt: Daltonban 51 mm csapadék hullott. Az északi településeken és a Hermonon hó is esett. Az egész országban fák, útjelző táblák és villanyoszlopok dőltek ki, és egyéb károk keletkeztek. Több helyütt áramkimaradást okozott a rendkívüli időjárás. Ma délutánra várhatóan teljesen elmúlik a vihar.

Izraelinfo logo

A rendőrség kihallgatta a belügyminisztert

Arie Deri belügyminisztert kihallgatták csütörtökön a Lahav 433-as rendőrségi részlegen pénzmosás, csalás, bizalommal való visszaélés, felhatalmazott ügynök általi lopás, hamis nyilvántartás és adócsalások gyanúja miatt. A Sasz párt vezetőjét utoljára tavaly szeptemberben rendelték be a nyomozók, akkor körülbelül hét órán keresztül tartott a kihallgatása.

A vizsgálat középpontjában az a gyanú áll, hogy a felesége, Yaffa Deri által vezetett Mifalot Simcha szervezethez adományokként befolyt pénz a családtagok magánhasználatára került át, beleértve az elmúlt években vásárolt ingatlant.

A rendőrség azt próbálja kideríteni, mennyire vett részt a belügyminiszter a szervezetben és a benne meghozott döntésekben, és hogy segített-e a szervezetnek adományozó üzletembereknek előnyökhöz jutni.

A Deri házaspáron kívül több más gyanúsítottat is kihallgattak, köztük Moshe Leont, a jeruzsálemi önkormányzat tagját, Ariel Mishalt, a Negev és a Galilea fejlesztési minisztériumának vezérigazgatóját és Mikhail Mirilashvilit, a Channel 20 vezérigazgatói részvényesét.

Izraelinfo logo

Kihallgatták a rendőrségen Eitan Kábel ellenzéki képviselőt

Újabb fejlemény a 2000 nevezetű rendőrségi nyomozásban. A Cionista táborhoz tartozó kneszet képviselőt berendelték a Lahav 433-as rendőrségi nyomozórészlegre a Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Noni Mazoz, a Yediot Aharonot kiadója közötti, az előző Kneszetben a Yisrael Hayom törvény előmozdításáról folyó megbeszéléseit vizsgáló nyomozás részeként. A képviselő kihallgatása több órán át tartott. Az a gyanú Kábellel szemben, hogy segítette a Yediot Aharonot újságnak várhatóan kedvező törvény elfogadtatását a Kneszetben.

Izraelinfo logo

Az amerikai pénztámogatás csökkentése miatt Belgium a következő három évben 23 millió dollárt fizet az UNRWA-nak

Az UNRWA részére nyújtott amerikai pénztámogatások befagyasztása után a szervezet más országok támogatását kérte, és kijelentette, hogy az amerikai döntés káros a regionális biztonságra. Ezt követően a belga miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy országa ígéretet tesz arra, hogy pénzügyi támogatást nyújt a szervezetnek a következő három évben. “A menekültek számára ez jelentheti az utolsó mentőövet.” – mondta

A Hamasz szóvivője, Sami Abu Zuhri kijelentette: “Az USA által az UNRWA-nak nyújtott támogatás csökkentésének célja a palesztin menekültkérdés kinyírása. Ez a lépés a népünkkel szembeni agresszió.”

Izraelinfo logo

Ferenc pápa a status-quo megőrzésére buzdította a feleket Jeruzsálemben

A katolikus egyházfő nem ért egyet azzal, hogy Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismerte el. Ő továbbra is a párbeszéd mellett van, és újra kihangsúlyozta a jeruzsálemi status-quo megőrzésének fontosságát, valamint kétállami-megoldáson alapuló új béketárgyalásokat sürgetett Izrael és a palesztinok között.

A Szentszék álláspontja szerint a város egyedülálló jellegét csak a nemzetközi közösség által garantált különleges státusz őrizheti meg. A pápa szerint csak ez tenné lehetővé a jövőbeli megbékélést és adna reményt az egész Közel-Kelet számára.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.