Vasárnap este három napos látogatásra érkezik Izraelbe Mike Pence, amerikai alelnök. A politikus, aki Izrael barát álláspontjáról ismert, találkozik Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, Reuven Rivlin államelnökkel és hétfőn kora délután beszédet mond a kneszetben. A közös arab lista képviselői előre bejelentették, hogy bojkottálják Pence felszólalását. A Ynet információ szerint nem várható új, nagy horderejű amerikai bejelentés, az alelnök hangsúlyozni fogja Trump elnök Izrael biztonságát támogató álláspontját, de a palesztinokkal kapcsolatos béke és a fájdalmas kompromisszumok szükségességét is.

Mike Pence szombaton Egyiptomban tárgyalt, Abdel Fattah al-Sisi elnökkel. Az egyiptomi vezető szóvivője azt mondta az ülés után, hogy al-Sisi hangsúlyozta az egyiptomi-amerikai kapcsolatok stratégiai jelentőségét, amely álláspontjuk szerint “a Közel-Kelet egyik stabilizáló tényezője”. Al-Sisi kiemelte, Egyiptom minden erővel támogatja a tárgyalásokon alapuló, kétállamú megoldást az izraeli – palesztin konfliktus rendezésére, de palesztin fővárosként csak Kelet-Jeruzsálemet tudja elfogadni.

Izraelinfo logo

Főrabbikat tiltottak ki a katonai rendezvényekről

Avigdor Liberman védelmi miniszter szombaton egy asdodi, szombati boltnyitvatartást támogató rendezvényen kijelentette: „az állami alkalmazásban lévő rabbiknak az államot kell képviselniük, ezért Jicak Josef, Smuel Elijahu és Slomo Aviner főrabbik addig nem vehetnek részt hivatalos katonai eseményeken, amíg vissza nem vonják a nők hadseregbe való integrációja elleni észrevételeiket. Liberman hangsúlyozta: “A nők mindig is részesei voltak a zsidó nép védelmének, Debóra prófétától … Szenes Hannáig.”

Smuel Elijahu, a Főrabbinátusi Tanács szefárd főrabbija, – szerdán, egy nappal azt követően, hogy első alkalommal neveztek ki nőt egy repülőszázad parancsnokának – a Galéj Cahal katonai rádiónak azt mondta, Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek menesztenie kellene Gadi Eisenkot vezérkari főnököt a női katonák harci egységekbe való integrálása miatt.

Netanjahu ezzel szemben úgy nyilatkozott: “Büszke vagyok, hogy meg van az első női repülőszázad parancsnokunk. Nemcsak hogy nem fogom elítélni a vezérkari főnököt, megdicsérem a légierő parancsnokával együtt. Több ilyen kinevezést várok.”

Izraelinfo logo

Palesztin családi gyilkosság kémkedés miatt

A Gázai övezetben egy palesztin család maga végzett az egyik tagjával, aki az enklávét uraló radikális iszlamista Hamász szerint Izraelnek kémkedett – jelentette pénteken a ynet. Ahmed Barhúmot azzal vádolta a Hamász, hogy három vezetőjének célzott kivégzéséhez szolgáltatott információkat Izraelnek 2014-ben, az ötvennapos Erős szikla hadművelet idején.

“Vallási és morális kötelességünktől vezérelve kivégeztük Ahmed Bahún árulót, miután átadták nekünk az ellenállás frakciói” – hangoztatta a család az általa kiadott közleményben. A Barhúm család az egyik legnagyobb Rafahban, közismerten kiváló a kapcsolata a Hamásszal.

A Hamász is kiadott egy közleményt, amelyben méltatták a család tettét, “nemességét és mély azonosulását az Izraellel szembeni ellenállással”. A szervezet a 2007-es gázai hatalomátvétele óta százkilenc embert ítélt halálra, és legkevesebb huszonöt esetben végre is hajtották az ítéletet.

Izraelinfo logo

Izraeli street art művészek munkája a U2 legújabb videóklippje

Egy izraeli művészcsoport, a Broken Fingaz készítette el a U2 együttes legújabb klipjét a „Get Out Of Your Own Way” című számhoz. A politikai üzenetekkel és kritikával teli dalt az együttes vezetője és szövegírója, Bono levélnek szánta a lányainak, és január 18-án tették közzé először a U2 Facebook oldalán.

Az analóg módszerrel, két- és háromdimenziós papírkivágásos animációs technikával készült klip is tele van direkt politikai utalásokkal, szerepel benne Donald Trump, elválasztó fal, vízbe fulladt menekült gyerek és sok-sok Klu Klux Klan figura.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.