Egy család magyar felmenőkkel – izraeli szívvel

70 magyar képeslap a 70 éves Izraelnek

Február 8-tól Izrael állam alapításának 70. évfordulójáig, április 18-ig, minden nap egy magyar vonatkozású történetet szeretnénk elmesélni: ünnepi összeállítás magyarokról, magyar vonatkozású eseményekről Izrael állam történetében.

A Hagana egyik nőtagja – fotó: Kluger Zoltán

70 dolgot gyűjtöttünk össze – 70 magyar vonatkozású történetet. Természetesen nem egy teljes leltár, csak színes villanások sokasága. Vannak a listánkon köztudott dolgok, melyeket az egész világ ismer, mint például az” Aviva módszer” vagy a “Krav maga”, és vannak az albumban olyan magyar felmenőkkel rendelkező izraeli személyek és fogalmak, amelyek minden nap itt vannak a kezünk ügyében vagy a fejünk felett, mint például a Vaskupola.

Vannak tudósaink – még Nobel-díjas is, nagy művészek, híres színészek, zenészek, költők. Vannak történelmi léptékű figurák és a hétköznapok hősei, gyár- és kibuc-alapítók… haza-alapítók! Herzl Tivadar és Nordau Miksa és a “Nagy Történet” mellékszereplői; cukrász, rabbi, illuzionista, fotográfus, dizájner, építész. Vannak újságjaink, folyóiratunk, múzeumunk, társadalmi szervezeteink, még egy gólyánk is, aki minden évben visszatér Magyarföldről.

Családi album ez. Egy „család” magyar felmenőkkel – izraeli szívvel. Mint minden ilyen gyűjtemény, ez is történelmi keresztmetszet nyújt majd, kultúr-, ipar- és tudománytörténet is ad. És persze izraeli hétköznapjaink krónikája.

izrael70_logo.jpgTarka, sok műfajú sorozat lesz ez az izrael70.hu oldalon arról, hogyan látjuk magunkat itt, az ünnepelt hazában, izraeli magyarok, magyar izraeliek: az első hazát-álmodóktól napjainkig. Műfajában pedig a riporttól a lírai emlékezésig, a gondolatébresztő esszétől a magazinba való „kisszínes”-ig.

Ki ne lapozgatna szívesen egy ilyen mappát?

Távoli rokonaink szerepelnek benne, talán ismerjük is őket személyesen. Vállon veregethető barátok vagy óriások, akikre felnézhetünk. Pici sztorik és nagy történetek. Képek, karcolatok, anzixok, üdvözlőlapok.

Ajándék tőlünk, magyar gyökerű izraeliektől a hetvenedik születésnapjára készülő ünnepeltnek.

https://www.izrael70.hu/

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.