Csak az izraeli társadalom nyer rajtuk

Szudáni, Darfur térségéből menekült gyerekek a jeruzsálemi a Rózsa kertben, 2007 - fotó: Moshe Milner / GPO

A menedékkérők kitoloncolása elleni társadalmi tiltakozásról is szóló mai Hírszüret kapcsán egy megjegyzésem volna: ők azok az emberek, ezek az egészségügyi dolgozók, ezek az orvosok, ezek a pilóták, és igen, ezek az idős emberek azok, akik (többek között) az ÉN Izraelem.

A menekültek problémájának megoldása nem egyszerű. Hogy mivel kell szembenézni útközben? Idézet Uri Ariel, mezőgazdasági miniszter tollából, pár nappal ezelőttről, a frissen elfogadott állami költségvetéssel kapcsolatban:

“(Továbbá) engedélyt nyert az idegen dolgozók számának növelése a mezőgazdaságban – az izraeli mezőgazdászokról való gondoskodás, és a mezőgazdaságban tapasztalható munkaerőhiány csökkentése érdekében 29 000 fő fölé emelkedik a mezőgazdaságban foglalkoztatható idegen dolgozók kvótája. Ezen felül a mezőgazdaságban foglalkoztatható palesztin munkások kvótája 2000 fővel, valamint az idénymunkások kvótája szintén 2000 fővel növekszik.”

Nos… az említett “mezőgazdaságban foglalkoztatható idegen dolgozók” alatt a távolkeleti, túlnyomórészt Thaiföldről érkező vendégmunkásokat érti a hivatalos izraeli formula. Azokat az embereket, akiket az emberi erőforrások beszerzésével foglalkozó (magán)cégek hoznak az országba, s amely tevékenységükből ugyanezek a cégek nagyon-nagyon jó (értsd: pofátlanul jó) bevételre tesznek szert.

Ugyanezek az emberi erőforrás-cégek sok pénzzel, és erős politikai befolyással rendelkeznek. Csak egyetlenegy példa: Miri Regev, még kultuszminiszteri kinevezése előtt “rák az ország testén” kitétellel jelölte az afrikai menekülteket. Miri Regev választási kampányának anyagi támogatói között több emberi erőforrás-cég található. Ezen cégek bevételeit kritikusan veszélyezteti az afrikai menekültek személyében, az ő közreműködésük nélkül rendelkezésre álló munkaerő. 1+1=hm?

A fenti 29 000-es adat csak a mezőgazdaságra vonatkozik, nem említettük az építőipart, egyéb ipart, idegenforgalmat, szolgáltatásokat, stb. stb. stb. Izrael sok tízezer vendégmunkást foglalkoztat az emberi erőforrás-cégeken keresztül. Az afrikai menekültek száma forrásonként változó, nagyjából 30 000 fő. A baj, hogy senki nem nyer rajtuk. Csak az izraeli társadalom.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.