Mintegy 400 egészségügyi dolgozó, köztük mintegy 300 orvos nyílt levelet írt alá, és a népességi és migrációs hatóság főosztályvezetőjének, Shlomo Mor Yosef professzornak nyújtanak át, melyben a szudáni és az eritreiai menedékkérők Izraelből való kiutasítása ellen tiltakoznak.

Az “Orvosok az emberi jogokért” szervezet által kezdeményezett petícióban, amelyet izraeli kórházak több tucat főosztályvezetője is aláírt, többek között azt állítják, hogy “a kitoloncolás megsérti az orvosi esküt.” Az elmúlt napokban hasonló módon tiltakoztak tudósok, egyetemi oktatók, írók és iskolaigazgatók. El Al pilóták egy csoportja bejelentette, hogy “nem vagyunk hajlandók a halálukba repíteni a menedékkérőket.”

„Mint orvosok, ápolószemélyzet és egészségügyi szakemberek nem tudjuk tétlenül nézni, hogy pácienseink élete, testi és lelki épsége forog kockán. Hallgatásunk az emberiség által valaha ismert egyik legsúlyosabb károkozással való egyetértéssel lenne egyenértékű” – írták. A levélben az orvosok a kiutasítás leállítását követelik, és felszólítják a kormányt, hogy találjon erkölcsi és emberi megoldást, amely lehetővé teszi a menedékkérők számára, hogy megvalósítsák az egészséghez és a méltósághoz való jogukat.

Holocaust túlélők is találkoztak afrikai menedékkérőkkel, akik ellenzik a kiutasításukról szóló kormánydöntést: “Úgy érezzük, hogy emberi kötelességünk menekülteket elrejteni otthonunkban, ahogy minket bújtattak” – mondták, – “Nem tanultunk semmit a holokausztból? Mi azoknak az embereknek köszönhetően éltük túl a háború poklát, akik hajlandóak voltak menedéket nyújtani nekünk, és mi ne lennénk erre készek?”

Izraelinfo logo

Mandelblit főügyész: a védelmi miniszternek nincs joga betiltani egy művész alkotásainak közlését

Liberman eredetileg utasította a felügyelete alá tartozó katonai rádió vezetőjét, hogy ezentúl nem játszhatják az igen népszerű, a hatvanas évek “nagy generációjához” tartozó, baloldali politikai elkötelezettségéről is ismert költő és dalszövegíró műveit, mert az Instagram közösségi oldalon egy vitatott politikai tartalmú verset tett közzé.

Rendelkezését azonban felülbírálta Aviháj Mandelblit főügyész, aki bejelentette, hogy a védelmi miniszternek nincs joga betiltani egy művész alkotásainak közlését az illető politikai véleménye miatt, s a műsorok szerkesztése csakis a szakemberek hatáskörébe tartozik. Részletek >>

Izraelinfo logo

Jelentés: Növekedett a gazdagok és a szegények havi jövedelme közötti különbség

Az Adva Center kutatói arról számoltak be, hogy bár 2012 óta növekedett az átlagkereset, az ebből részesedő általános jövedelmi körbe tartozó munkavállalók száma csökkent. A központ jelentése szerint a jövedelmi hézagok magasak maradtak, és 2016-ban a felső tízezerhez tartozó háztartások átlagos havi jövedelme 58 846 sékel volt (bruttó), szemben az alsó tízezer 4898 sékel havi bevételével.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.