Izrael felszólította a lengyel kormányt, hogy vonja vissza a haláltáborok említését börtönnel büntető törvényt

Fotó: pixabay

Izrael felszólította szombaton Lengyelországot, hogy módosítsa azt a törvényt, amely megtiltja, hogy bárki is Lengyelország felelősségét említse a nácik által a mai Lengyelország területén elkövetett bűnökkel kapcsolatban. Benjamin Netanjahu miniszterelnök közölte, hogy utasította Izrael varsói nagykövetét, hogy keresse fel Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnököt, és tudassa vele, hogy az izraeli kormány ellenzi a törvény elfogadását, amely például három év börtönbüntetést helyez kilátásba bárkivel szemben, aki a „lengyel haláltábor” kifejezést használja.

„Ez a törvény alaptalan, és erőteljesen ellenzem. A történelmet nem lehet megváltoztatni, és a holokausztot nem lehet letagadni” – foglalt állást az izraeli kormányfő. A törvénytervezetet jegyző Patryk Jaki lengyel igazságügyiminiszter-helyettes viszont nemtetszésének adott hangot, amiért „fontos izraeli politikusok és a média támadást indítottak Lengyelország ellen, és azt állítják, hogy a lengyelek társtettesek a holokausztban”. „Ez éppen azt bizonyítja, hogy a törvényre nagyon is szükség van” – fogalmazott Jaki. A lengyel kormány szerint a törvény sem a tudományos kutatást, sem a művészetet, sem a holokausztról folytatott vitát nem akadályozza.

A Jad Vasem holokauszt-emlékközpont szintén közleményben tette világossá, hogy nem ért egyet a törvénnyel. Világossá teszik, hogy a „lengyel haláltábor” kifejezés valóban nem fedi a valóságot, de az is súlyos torzítás, ha tudósokat vagy bárkit abban korlátoznak, hogy a lengyel földön elkövetett bűnökben a lengyelek közvetlen vagy közvetett felelősségét felvessék.

A náci Németország a Szovjetunióval egyetértésben 1939 őszén megtámadta Lengyelországot, és a felosztott Lengyelország német ellenőrzés alatt álló területén a negyvenes éves első felében haláltáborok tucatjait hozta létre, ahol a háború végéig az európai zsidóság jelentős részét brutális kegyetlenséggel meggyilkolták.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI