Netanjahu Putyinnal - fotó: Kreml honlapja

Bibi Moszkvába utazott öt órára Putyinhoz

Benjámin Netanjahu miniszterelnök hétfőn Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal. Várhatóan azt fogja hangsúlyozni, hogy Izraelnek joga van Szíria légterében a beavatkozásra a síita Hezbollahhoz, Libanonba tartó fegyverszállítmányok megsemmisítéséhez. Ezen kívül megvitatják Irán térfoglalási kísérletét Szíriában, Donald Trump amerikai elnök Európának szánt ultimátumát az iráni nukleáris egyezmény ügyében, amelyet nem kíván fenntartani, csak ha sikerül módosítani. 2015 szeptembere óta ez lesz hetedik találkozójuk.

Izraelinfo logo

Netanjahu és a lengyel miniszterelnök megegyeztek „német haláltábor” ügyben

Vasárnap este telefonbeszélgetésben próbálták megbeszélni a lengyelek második világháborús holokausztban betöltött felelősségét elhárító új lengyel törvénykezést. Netanjahu előzőleg az igazság eltorzításának, a történelem újraírásának és holokauszttagadásnak nevezte a lengyel kormányzati álláspontot. A telefonon megállapodtak a két ország közti párbeszédről a kérdésben.

Izraelinfo logo

Kiszivárgott Sara Netanjahu kiabálása egy alkalmazottal

A helyi médiát vasárnap elsősorban a miniszterelnök feleségének egy néhány évvel ezelőtti, 2009-es hangfelvétele foglalkoztatta. A Walla honlapon közzétett felvételen a miniszterelnökné egy PR munkatárssal hihetetlen tónusban üvöltözött, mert egy pletykarovatban leközöltetett cikkben szerinte nem megfelelően jelezték, hogy ő pszichológus. A mondat: “Pszi-ho-ló-gus. BA, MA, és kész!”- szállóigévé lett Izraelben röpke néhány óra alatt.

Izraelinfo logo

Jonatán Gefen bocsánatot kért

“Hiba volt, és elnézést kérek mindenkitől, akit megbántottam”- közölte Jonatán Gefen azzal kapcsolatban, hogy Anne Frankhoz és Hanna Szeneshez hasonlította Ahed Tamimit, az izraeli katonát megpofozó palesztin kamaszlányt. “Csak azt akartam ábrázolni, hogy ahogyan mi el vagyunk foglalva saját nemzeti hőseink létrehozásával Trumpledortól Mose Dajanig, a palesztinoknak is joguk van saját hősöket gyártani”- tette hozzá mentegetőzéséhez a népszerű költő és dalszövegíró.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.